Aranyérmet kap Raoul Wallenberg
Írta: postaimre - Dátum: 2012 04 18 ¦ 12:13:57
Az amerikai képviselőház egyhangúlag megszavazta kedden, hogy születésének 100. évfordulóján a legmagasabb rangú elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tüntesse ki Raoul Wallenberget, aki a náci megszállás alatt legalább 100 ezer zsidó életét mentette meg Magyarországon.
Teljes hír
Az amerikai képviselőház egyhangúlag megszavazta kedden, hogy születésének 100. évfordulóján a legmagasabb rangú elismeréssel, a Kongresszusi Aranyéremmel tüntesse ki Raoul Wallenberget, aki a náci megszállás alatt legalább 100 ezer zsidó életét mentette meg Magyarországon.

A Gregory Meeks és Nan Hayworth képviselők által kezdeményezett Raoul Wallenberg centenáriumi törvény érvénybe lépéséhez a szenátusnak is meg kell azt szavaznia.
A törvénytervezet egyebek mellett rámutat, hogy Wallenberg az 1944-ben létrehozott amerikai Háborús Menekültügyi Bizottság megbízásából és támogatásával tevékenykedett, és hogy Ronald Reagan néhai elnök a hős svéd diplomatának 1981-ben megadta a tiszteletbeli amerikai állampolgárságot; ebben az elismerésben korábban csak Winston Churchill brit miniszterelnök részesült.
"Az életek százezreit sajátja kockáztatásával megmentő Raoul Wallenberg tetteiért a kongresszus e kitüntetéssel fejezi ki háláját a családnak" - mondta az MTI-nek nyilatkozva Gregory Meeks. Hangsúlyozta, hogy a Kongresszusi Aranyérem adományozásával legalább 300 képviselőnek egyet kell értenie, s ez a támogatás annak ellenére összegyűlt, hogy az alsóház jelenleg rendkívül megosztott.
"Évszázadokkal később is fontos lesz ennek az embernek a példája, aki mindössze 31 évesen felismerte, hogy élete feláldozásával megmentheti sok más emberét. Ez egy olyan példa, amely tiszteletet vált ki az emberekből. Úgy hiszem, hogy Wallenberget ajándékul kaptuk, mint egy angyalt, ha úgy tetszik. Angyali mivoltát pedig úgy tudjuk elismertetni és mindannyiunkat jobbá tenni általa, ha beszélünk róla, ha élete szerepel a tananyagokban" - mondta a képviselő.
A washingtoni Capitolium épületében kedden a magyar Külügyminisztérium és a - svéd diplomata által megmentett - néhai Tom Lantos képviselő családjának összefogásával Wallenberg-kiállítást és emlékülést rendeztek.
"Wallenberg megmentette Magyarországot attól, hogy teljes zsidó lakosságát kiirtsák, és megmentette az ország jövőjét is, mert Magyarország zsidó közössége nélkül már nem lenne az a hely, amelynek ismerjük" - hangsúlyozta az eseményen Annette Lantos, aki férjéhez hasonlóan a svéd diplomatának köszönheti életét.
Prőhle Gergely helyettes külügyi államtitkár méltatta a Kongresszusi Aranyérem képviselőházi odaítélését, amint azt is, hogy a Külügyminisztérium rendezte Wallenberg-kiállítás kongresszusi bemutatóján öt képviselőházi tag együtt emlékezett a Lantos családdal "nem csak Wallenbergre, de a magyar történelemnek arra a szeletére, a holokausztra és azoknak a magyaroknak az áldozatvállalására, akik szintén részt vettek a zsidómentésben".
"A kongresszusi képviselők megköszönték a magyar kormány és személyesen a miniszterelnök ez irányú tevékenységét, és mindannyian elismerték és látják azt, hogy ez nem pusztán egy megemlékezés, hanem egy figyelmeztetés is, amely a fiatal generációnak is szól" - jelentette ki az MTI-nek Prőhle Gergely.
"E figyelmeztetés hangsúlyt ad annak a szerepvállalásnak, amely ma is nagyon fontos, mert noha nem élünk drámai időket, mégis az egymás iránti figyelem, a bátorság olyan tulajdonságok, amelyek időtől függetlenül kiemelendők és bemutatandók" - mondta a magyar diplomata.
"Egy ember bátorságát azon lehetett lemérni azokban az időkben, hogy hajlandó volt-e kockáztatni az életét másokért" - hangsúlyozta Dennis Kucinich, a kongresszus magyar caucusának társelnöke.
Dan Burton, a képviselőház külügyi bizottsága európai és eurázsiai albizottságának elnöke szerint Wallenbergre ma felnéz az egész világ, és most is szüksége lenne hasonló emberbarátokra.
Mario Diaz-Balart képviselő, a magyar caucus tagja köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és személyesen Orbán Vikor miniszterelnöknek a Wallenberg centenáriumi év ünnepségeinek megrendezéséért. A kubai származású képviselő hangsúlyozta: Wallenbergre emlékezve ugyanis az ő személyes áldozatvállalása mellett azt sem feledhetjük, hogy ma is vannak gyilkos zsarnoki rendszerek. Andy Harris, a képviselőház egyetlen magyar származású tagja hangsúlyozta: Wallenberg nem is ismerte azokat, akiket megmentett. A képviselő a magyarországi zsidómentők között megemlítette Koszorús Ferenc ezredest is.
A megemlékezés részvevői felkeresték Wallenbergnek a kongresszus épületében, Tom Lantos kezdeményezésére felállított bronz mellszobrát.
Link