Lemondott a borsodi vezetés: nekiestek a Jobbik alelnökének
Írta: postaimre - Dátum: 2012 04 17 ¦ 13:11:28
Borsodiak, nem kellene már lépnetek és agyonverni ezt a zsidócsürhét? A Jobbik teljes borsodi vezetésének lemondásáig fajult az a háborúskodás, amely Szegedi Csanád és a párt egyik országgyűlési képviselője és köre között zajlik - tudta meg a hvg.hu. Szegedi Csanád ellen etikai eljárást kezdeményeztek. A tét a Jobbik legfőbb bázisának számító Borsod ellenőrzése. A szemben álló felek valamennyien a párt radikálisabb táborához tartoznak. A hvg.hu ennek a belső harcnak a hátterét tárja fel.
Teljes hír
Borsodiak, nem kellene már lépnetek és agyonverni ezt a zsidócsürhét? A Jobbik teljes borsodi vezetésének lemondásáig fajult az a háborúskodás, amely Szegedi Csanád és a párt egyik országgyűlési képviselője és köre között zajlik - tudta meg a hvg.hu. Szegedi Csanád ellen etikai eljárást kezdeményeztek. A tét a Jobbik legfőbb bázisának számító Borsod ellenőrzése. A szemben álló felek valamennyien a párt radikálisabb táborához tartoznak. A hvg.hu ennek a belső harcnak a hátterét tárja fel.

A Jobbik teljes Borsod megyei elnöksége lemondott a hétvégén - tudta meg a hvg.hu. Információnk szerint az Endrésik Zsolt országgyűlési képviselő vezette testület így akarja a pártvezetés (elsősorban Vona Gábor elnök és Szabó Gábor pártigazgató) tudomására hozni, hogy elegük van a párt alelnökéből, Szegedi Csanádból. Az EP-képviselőként is tevékenykedő Szegedinek ugyan most formálisan nincs erős pozíciója Borsodban (mindössze szerencsi elnök), de a befolyása vitathatatlan. Ebben szerepet játszik az is, hogy annak idején ő „építette fel” a Jobbikot a térségben, s hozzá közel álló forrásaink szerint a mai napig szereti ellenőrzése alatt tartani az ott folyó dolgokat, részben saját emberein, részben testvérén, Mártonon keresztül.

Az, hogy Szegedi Csanád "rajta akarja tartani a kezét a megyén", nem meglepő, hiszen a borsodi régió a Jobbik legfőbb bázisa, így ami ott történik, az nagyban befolyásolja a párt egészét. Ráadásul nem mindegy, hogy a Jobbik erős emberei mekkora hátországot tudnak maguk mögött. A borsodi harc azért is figyelemre méltó, mert érintettjei valamennyien a Jobbik radikálisabb táborához tartoznak, azaz ezúttal nem a mérsékeltek és a radikálisak közötti konfliktusról van szó.

Szegediek vs. "Endresik-kör"

Ha a megyei vezetés lemondásán meg is lepődött esetleg a Jobbik vezérkara, az azt kiváltó okon valószínűleg nem, hiszen a legbelső körben eddig sem volt titok, hogy Borsodban „háború” folyik a Szegedi-testvérek, valamint az Endrésik-féle kör között. A Szegedivel szemben állókat ismerő forrásaink szerint azután mérgesedett el a viszony a két tábor között, hogy 2010-ben a megyei közgyűlés Jobbik-frakciójának élére eredetileg nem Szegedi Csanád favorizáltja, hanem egy másik jelölt került. A konfliktust tetézte a 2011-es megyei tisztújítás, ahol szintén nem Szegedi patronáltja, hanem a Jobbik országgyűlési képviselőjeként is dolgozó Endrésik Zsolt lett a befutó. Alelnököknek ráadásul olyan személyeket választottak a helyiek, akiknek szintén nem felhőtlen a viszonyuk Szegedi Csanáddal.

Szegedi Csanád. Vissza akarja szerezni befolyását
Fotó: Hernádi Levente

A formálisan háttérbe szorított Szegedi ezután helyi szervezetek alapításával igyekezett visszaszerezni befolyását. Megtehette, hiszen még 2006-ban (azaz a megyei választmányok felállítása előtt) Szabó Gábor pártigazgató felhatalmazta erre. Jóllehet akkor a megyei vezetés tiltakozására hamar leálltak ezek a szervezetalapítások, nemrégiben új lendületet vettek. Szegedi ellenfelei szerint azért, mert így a most alapított szervezetekből nyerhet elegendő küldött-voksokat ahhoz, hogy a júniusi tisztújítón újra helyzetbe kerülhessen. Információnk szerint ezt látva döntött úgy a megyei vezetés, hogy azonnali hatállyal lemond. Ekkor ugyanis jó eséllyel „létszám- és szervezetalapítási stop" lesz a megyében (legalábbis hasonló esetekben így szokott lenni), így Szegedi nem tud újabb szervezetet alapítani, másrészt a borsodiak így vészjelzéseket küldhetnek Vonáék felé. Mindemellett információnk szerint Endrésikék etikai vizsgálatot kezdeményeztek Szegedi ellen a párt etikai és fegyelmi bizottságánál, arra hivatkozva, hogy Szegedi a megyei vezetés akarata ellenére alapít helyi szervezeteket.

Igaz, ezzel még nem biztos, hogy az Endrésik-féle kör meg tudja gátolni Szegedi Csanádot abban, hogy informális hatalma mellett formális befolyását is visszaszerezze a térségben. Tavaly ugyanis az országos elnökség olyan, a megyei választmányokkal párhuzamosan működő választókerületi rendszert hozott létre, amelynek szervezőjét nem a megye, hanem az országos vezetés nevezi ki. Márpedig ezekbe a pozíciókba Szegedi Csanád emberei kerültek, akik információnk szerint 39 helyi szervezet alapítását készítették elő. Az Endrésik-féle körhöz közel álló forrásaink azt állítják: ezeknek a „zombi szervezeteknek” az egyetlen célja, hogy a júniusi megyei tisztújítón Szegedit vagy valamelyik patronáltját válasszák majd meg.
Kicsoda Endrésik Zsolt?
A 35 éves Endrésik Zsoltot 2011 nyarán választották megyei elnöknek, miután a választmány elnökségének lejárt a kétéves mandátuma. Az elnökségért két jelölt indult: Egyed Zsolt, a leköszönő elnök (őt támogatta Szegedi Csanád), valamint Endrésik. A választmány végül 40-22 arányban Endrésik mellett tette le a voksát, aki jelenleg a Jobbik parlamenti képviselője is. Korábban tanárként dolgozott, de a politika sem állt távol tőle: 2000-től három éven keresztül a MIÉP sorait erősítette, a Bánrévei Alapszervezet elnöke volt. 2008-ban csatlakozott a Jobbikhoz, ő alapította a párt putnoki alapszervezetét. 2009 tavaszától borsodi alelnök, majd elnökhelyettes, a 2009-es EP-kampányban helyi választókerületi kampányfőnök is volt. 2009-től az Országos Választmány tagja. Endrésik a Jobbikon belül a radikálisabb táborhoz sorolható. A parlamentben eddig 28 alkalommal szólalt fel és 29 önálló indítványa volt, elsősorban oktatási és honvédelmi témákban hallatta a hangját.

A „borsodi háború” akár a Jobbik egészére is kihathat. Nemrég a Hetek című hetilap például arról írt, hogy Szegedi Csanád pályázik Vona Gábor pártelnök székére, s ebben az ambíciójában Szabó Gábor pártigazgató támogatását is élvezi. A hírt ugyanakkor Szegedi Csanád és Szabó Gábort is cáfolta, a hvg.hu-nak pedig egy, a pártvezetéshez közel álló forrás egyértelműen kacsának minősítette, hozzátéve: azt sem tartja kizártnak, hogy Szegedi borsodi ellenfelei terjesztik ezt az alelnökről.

Endrésik Zsolt a parlamentben. Függő játszmák
Fotó: MTI / Kovács Attila

Tény, hogy bizonyos borsodi körökben egyéb összeesküvés-elméletek is terjednek: például az, hogy Szegedinek komprommitáló anyagai (képfelvételei) vannak Vona Gáborról, ami majd nyilvánosságra kerül az országos tisztújítás előtt. Csakhogy ezek a híresztelések egyelőre a „levegőben lógnak”, mindenféle bizonyíték nélkül, nem beszélve arról, hogy a párt belső életét ismerő források állítják: Vona Gábor és Szegedi Csanád kifejezetten jó, baráti viszonyban van egymással, a pártelnöknek ráadásul erős a belső támogatottsága. Úgy tudjuk egyébként, hogy a borsodi vezetés lemondásának ügyében eddig sem Vona Gábor, sem Szabó Gábor nem lépett - jóllehet ez nem is Vona, hanem Szabó dolga lenne. A pártelnök egyébként nagyon ritkán szólal meg ilyen ügyekben.

Szegedi Csanád a hvg.hu megkeresésére csak annyit mondott, nem indul az országos tisztújítón elnökjelöltként, a megyei tisztújítón való indulásáról viszont még nem döntött. Bár szerettük volna a megyei konfliktusról is kérdezni, ezzel kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni. Hozzá hasonlóan Endrésik Zsolt sem akart a belső viszályról nyilatkozni a hvg.hu-nak, jóllehet a megyei vezetés lemondásának tényét megerősítette.
Link