Vannak új munkahelyek, de több mint 70 százalékuk közmunka
Írta: postaimre - Dátum: 2012 04 16 ¦ 19:29:22
Márciusban a létrejött munkahelyek közel 80 százaléka továbbra is állami támogatás mellett megnyitott pozíció volt, ennek több mint 90 százaléka közfoglalkoztatást jelentett. Mfor.hu-háttér.
Teljes hír
Márciusban a létrejött munkahelyek közel 80 százaléka továbbra is állami támogatás mellett megnyitott pozíció volt, ennek több mint 90 százaléka közfoglalkoztatást jelentett. Mfor.hu-háttér.

Vannak munkahelyek, de...

2012 márciusában a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb jelentése szerint támogatás igénybevétele nélkül 12 844 munkahely jött létre, ami előző hónaphoz képest 18 százalékos emelkedést jelentett - az előző évi 14 ezres számhoz képest pedig közel 10 százalékos csökkenést.

A nem támogatott munkahelyek változása előző év azonos időszakához képest az elmúlt időszakban még mindig csökkenő tendenciát mutat, azonban a csökkenés üteme lassulni kezdett most márciusban, amit az alábbi grafikon is jól szemléltet.

Ezzel szemben a támogatott álláshelyek száma a februári kiugróan magas adathoz képest 43,6 százalékkal csökkent, vagyis 47 403 pozíció nyílt meg. A támogatott állások többféle álláshelyet jelenthetnek, ám márciusban ezek több mint 90 százaléka csak a közfoglalkoztatási rendszer valamely eszközére vonatkozott, a megnyíló pozíciók pedig továbbra is szakképzettséget nem igénylő helyek voltak. Mindez pedig azt is jelenti egyben, hogy ez a közel 43 ezres közmunkás pozíció az újonnan létrejött munkahelyek 60 247-es számának legalább 71 százalékát teszik ki. Vagyis, ha a közmunkák nem lennének, akkor alig 17 ezer lenne a létrejövő munkahelyek száma, melynek egy kis hányadát ráadásul egyéb állami támogatással (pl. bértámogatással) megnyíló pozíciók is jelentik. Mint fentebb írtuk, mindenféle támgoatás nélkül 12 844 munkahely jött létre márciusban.

A támogatott és nem támogatott munkahelyek aránya tavaly még 70-30 százalék volt (az arányokat az alábbi grafikonunk jól szemlélteti). Az előző havi támogatott helyek számának megugrásának köszönhetően az arányuk 80 százalék felé emelkedett, ám a márciusi legfrissebb adat sem árulkodik arról, hogy a tavaly jellemző arány visszaállna, hiszen még mindig 80 százalék közelében van az összes új munkahelyen belül az állami segítséggel létrejöttek száma.

Csökken az álláskeresők száma, kevesebben is léptek nyilvántartásba

Az mindenképpen pozitív fejleménynek nevezhető, hogy egy hónap alatt, sőt előző év azonos időszakához képest is közel 10 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, de üröm az örömban, hogy újfent beinduló közmunkaprogramok szívták fel az állás nélkülieket.

Márciusban jelentős mértékben csökkent az újonnan belépők száma is: az 50,8 ezer fő több mint 33 százalékos csökkenést jelent előző hónaphoz képest, előző év azonos időszakához képest azonban csak kis mértékű, 0,3 százalékos növekedést mutat a szám.Az alábbi grafikon jól szemlélteti a márciusi minimális változás mellett azt is, hogy az elmúlt egy évben alig volt pár hónap, amikor előző évhez képest nem növekedett volna a nyilvántartásba belépő állás nélküliek száma.

Majdnem megduplázódott a csoportos létszámleépítésben érintettek száma

2012 márciusában összesen 3693 főt érintett csoportos létszámleépítés, melyet 51 cég jelentett be a munkaügyi hivatalokhoz. A darabszámot illetően előző hónaphoz képest csak kis mértékű mérséklődés mutatkozott, az érintettek létszáma azonban több mint ezer fővel, vagyis 39,5 százalékkal növekedett. Az egy évvel korábbi adathoz képest viszont 192 százalékkal nőtt az ilyen formán elbocsátottak száma. A friss márciusi létszámnál több embert egyébként 2009 áprilisában érintett csoportos leépítés - akkor 3915 embernek mondtak fel ilyen módon.

A legnagyobb leépítések Hajdú-Bihar megyében és Budapesten voltak, előbbi esetben 200, a fővárosban pedig 2700 fő elbocsátása történt meg, ami minden bizonnyal a Malév létszámleépítését jelenti. Ezt erősíti az statisztikai adat is, mely szerint a márciusban érintettek 43,3 százaléka a szállítás raktározás ágazatból került ki. 21,3 százalék a közigazgatásban, 15,3 százaléka pedig a feldolgozóiparban dolgozott.

A Malév dolgozók elbocsátása, valamint a szintén februárban bejelentett komáromi Nokia dolgozók elbocsátása azt eredményezte, hogy 2012. első három hónapjában a létszámleépítésben érintett munkavállalók létszáma 9400 főt tett ki, ami 225,5 százalékkal, vagyis 6500 fővel magasabb, mint előző év hasonló időszakában.
Link<