Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lézeres felhőkészítés

TudományA légköri vízpára kicsapódásához, tehát a felhők képződéséhez a vízpára mellett kondenzációs magvak is kellenek, amelyeken a folyamat megindulhat. Utóbbiakat különböző mikroszkopikus porszemcsék, aeroszolok alkotják - azonban néhány kísérlet alapján a nagyenergiájú sugárzás is segíti a vízpára kicsapódását.

A jelenségre a kozmikus sugarak vizsgálatakor figyeltek fel  még 1911-ben. Amikor egy nagyenergiájú atommag vízpárával telt légrétegen haladt át a laboratóriumban, útja mentén apró vízcseppek váltak ki. A jelenség hátterében az áll, hogy ezek a részecskék néhány vízmolekulát részben ionizáltak, az így keletkező töltéskülönbség pedig további vízmolekulákat vonzott magához - mindez végül a víz kicsapódásához vezet. A kozmikus sugarak és a felhőborítottság közötti kapcsolatot azóta is vizsgálják, mivel sok még az ismeretlen tényező a folyamatban.

 
Jérome Kasparian (University of Geneva) és kollégái hasonló jelenséget lézerek segítségével próbáltak kiváltani. Még korábban, kísérleti vízpárával telt kamrájukban 50 mikrométer átmérőjű vízcseppeket hoztak létre infravörös lézerrel, amelyek további három másodperc alatt 80 mikrométeresre híztak. A lézert 2008-ban a szabad ég alatt is kipróbálták. A teszt eredményeként sikerült egy felhőt "gyártaniuk" - de olyan messze, hogy jelenlétét csak egy másik lézerrel tudták igazolni. Minderről a Nature Photonics című szaklap 2010. május 2-i számában közöltek beszámolót.

A mesterséges felhőkészítéshez jelenleg főképp ezüst-jodid kristályokat használtak, amelyeket a légkörben szétoszlatva elősegítik a vízpára kondenzációját. A fenti az első alkalom, hogy sikeres felhőgyártó kísérletet lézer segítségével hajtottak végre. A módszer továbbfejlesztésével akár rendszeresen is létrehozhatók majd felhők.

http://www.origo.hu/tudomany/20100504-felhok-lezersugartol-kondenzacio-felhokepzodes-vizpara-kicsapodas-lezer-es-kozmikus-sugar.html

Hozzászólások

# | gyuszuSS gyuszuSS - 2010 08 02 ¦ 17:08:26
Gyanítom felhőkészítésről van szó nem felfőkészítésről.
Én elég meseszerűnek vélem.
A kozmikus sugárzás és a lézersugárzás nem egy kategória,most nem néztem utána de szerintem nagyon messze esnek egymástól.
Még a röntgen sugárzás is köztük van a spektrumban.
Pedig már az is igen távol van a lézersugárzástól.
Ami a közös bennük (lézer-röntgen)a megváltozott energiaszint hatására keletkező sugárzás.


gyuszuSS
# | Navarre Navarre - 2010 08 02 ¦ 23:17:07
Annyi különbség van kozmikus és lézersugár között, hogy utóbbi fény(elektromágneses) hullám, előbbi pedig jórészt részecskékből áll, körülbelül 90%-a szimpla proton.
A röntgen, lézer, uv, infra, stb. gyakorlatilag ugyanazok, elektromágneses hullámok, csak különböző a hullámhosszuk. A lézersugár annyiban különbözik, hogy azt a nyalábot koherens - tehát összefüggő, párhuzamos - hullámok alkotják, de gyakorlatilag bármilyen lézer megépíthető, a látható fényspektrumú ugyanúgy, mint az uv, infra és röntgenlézer is.
Felhőcsinálásra viszont szerintem nem fogják tartósan használni, drágább dolog ez annál.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Felülmúlhatatlan! Felülmúlhatatlan! 0% [0 szavazat]
Nagyon jó Nagyon jó 100% [2 szavazat]
Jó 0% [0 szavazat]
Átlagos Átlagos 0% [0 szavazat]
Gyenge Gyenge 0% [0 szavazat]
Generálási idő: 2.05 másodperc
64,271,060 egyedi látogató