Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Interkontinentális rakétát lőtt ki India

India első ízben hajtott végre csütörtökön sikeres kísérletet nagy hatótávolságú rakétával, amely képes mélyen behatolni Kína területére, elérni Pekinget és Sanghajt vagy akár európai városokat is - jelentették be Újdelhiben.

India ezzel azon országok "elit klubjába" sorolja be magát, amelyek atomtöltet hordozására alkalmas interkontinentális ballisztikus rakétával rendelkeznek. Ilyen rakétája eddig csak az Egyesült Államoknak, Kínának, Oroszországnak, Franciaországnak és Nagy-Britanniának volt.

Az Agni-V típusú rakétával végrehajtott kísérletről élő adásban számoltak be a helyi tévécsatornák. A rakétát a kelet-indiai Orissza állam partjainál található tengeri támaszpontról, a Wheeler-szigetről lőtték fel. Az 50 tonnás, 17,5 méter hosszú és 2 méter átmérőjű Agni (Tűzisten)-V típusú rakéta hatótávolsága ötezer kilométer, és egytonnás atomtöltettel szerelhető fel. A rakétának ötezer kilométeres utat kellett megtennie, hogy célba érjen. Röppályáját a legkorszerűbb radarokkal követték nyomon.

Vidzsaj Szaraszvat, az indiai védelmi kutatóintézet vezetője közölte, hogy a rakéta 600 kilométert meghaladó magasságot ért el, mindhárom fokozata rendben működött, és a terveknek megfelelően, maximális pontossággal juttatta célba töltetét.

Az indiai kormány szerdán hangoztatta, hogy a rakéta elkészültével jelentős lendületet adtak azoknak a törekvéseknek, amelyek célja, hogy korlátozzák Kína regionális fölényét, és elérjék, hogy India saját jogán legyen ázsiai hatalom.

Kína előrébb tart Indiánál a rakétaversenyben, mert interkontinentális rakétáival bármilyen célpontot képes elérni a szomszédos országban. Eddig a legnagyobb hatótávolságú indiai rakétának, az Agni-III-nak a hatótávolsága 3500 kilométer, azaz nem ér el számos kínai nagyvárosig.

Az igazoltan nukleáris fegyverekkel rendelkező dél-ázsiai ország 1974-ben hajtott végre először kísérleti föld alatti atomrobbantást, majd 1998-ban két alkalommal megismételte a kísérletet. Az indiai rakétaprogram a két másik térségbeli atomhatalom, Kína és Pakisztán elrettentését célzó stratégia része.

India és Kína 1962-ben vívott háborút és továbbra is van határvitájuk. Újdelhi mindig is gyanakodva figyelte az utóbbi években Kína törekvéseit befolyása növelésére az Indiai-óceán térségében.
Link

Hozzászólások

# | zafir zafir - 2012 04 19 ¦ 21:28:20
Video a fellövésről:
http://de.rian.ru...97534.html
India mindíg is fegyverkezett szép csendben , a kutya sem figyelt rá. Mégsem tartja a világ akkora fenyegetésnek, mint Iránt. Irán ellen Izrael szítja a tüzet.
Bízom abban, hogy talán a két Brics ország között nem alakul ki konfliktus.
http://timesofind...726732.cms
# | Karahun Karahun - 2012 04 19 ¦ 21:47:29
Sajnos a konfliktus már létezik. Pakisztán nem a kedvence Indiának.
India mint Ázsia ura ? jó vicc
# | tlprmgyr tlprmgyr - 2012 04 19 ¦ 22:15:28
zafir ! nem tudok indiaiuioul ; az hogy " hit the northernmost of China " ugye azt jelenti , hogy fenekbe tudjak durrantani izraelt ! Ugye ezert a nagy orom !?! - na azert !!!
# | zafir zafir - 2012 04 19 ¦ 22:26:30
Nem pontosan azt, de ha belefér a 5000 km-es hatósugárba, akkor igen. Sajnos bennünket is eltalálhatnak.
# | monguzking monguzking - 2012 04 19 ¦ 22:32:13
pakisztán mostanában nagyon jo viszonyban van kinával még közös fegyverfejlesztésük is van--de nagyon büdös nekem hogy milyen cirkuszt csináltak észak-koreai rakéta miatt mig indiaiak nyugodtan lövöldözhetnek-hol van itt igazság s egyenlö elbirálás s még most akkor összefogtak ázsiai államok illumináti ellen vagysem?
# | Karahun Karahun - 2012 04 19 ¦ 22:34:33
Monguz.
Pakisztán Kína nyugati kapuja.
# | tlprmgyr tlprmgyr - 2012 04 19 ¦ 23:09:24
zafir ! bennunket csak ne talaljanak el ! De azt meg tudnam bocs nekik , hogy minket celoznak s majd az at. toltet balesetszeruen lepottyan izrael felett s pont a " bekesen " setalgato perverzek fejere esik . Az ures hordozoraketta pedig Mohacs alatt beleesik a Dunaba . - - Aztan igen csinytalan palesztin gyerekek / amikor mar elmulik a sugarzas ; ugy 500 ev mulva / perverz-koponyakkal egykapura rugdosnak . Ejnye, ejnye ! - - Az indiaiaiak nem haragszanak a kinaiaiakra ! Az iraniaiaiakat pedig kimondottan szeretik ! En is szeretem az iraniaiaiakat . Solymosi Eszter gyilkosait meg nem !
# | zafir zafir - 2012 04 19 ¦ 23:17:35
Jól elnevezték a rakétát is, hogy mi is értsük.
Agni-V= Világ, lehet ag(gód)ni. Aztán jön az ag(o)ni(a).
Frown
# | hamu hamu - 2012 04 19 ¦ 23:45:18
van egy olyan benyomásom, hogy India nagyobb hangsúlyt kap az új világrendben, mint amennyire a hírek nem beszélnek róla. Azt sem tartom kizártnak, hogy Indiáé lehet a főszerep.

Minden népben van értelmiség, van forradalmár réteg, vannak prostituáltak, bűnözők és a letompult divat-slepp.

Nem értelmezhető számomra, hogy hülye kínaiak, vagy hogy imádom Iránt. Melyik perzsát? A divat-majmot? Vagy a prostitultat? Ja, hogy a forradalmárt? De a kínai forradalmár is szimpatikus.

Ma osztották a zéro-kólát ingyen. Döbbenet, hogy minden fiatal beállt, hogy ihasson egyet. Nem tudnak az aszpartam idegrendszer károsító hatásáról, a reklám ereje itatja velük az idegmérget. Ők számomra a divat-magyarok.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.03 másodperc
62,795,823 egyedi látogató