Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Soha nem volt ilyen közel a forint megszüntetése

Magyaros arcél és tényleg közel állunk a Forint megszüntetéséhez. Csaba László szerint 2016-tól be lehetne vezetni az eurót. Az IMF-tárgyalások csúszása kapcsán a köztévé műsorában megjegyezte: a Valutaalap maga elé tolja az Európai Bizottságot, az pedig olyan kérdéseket vet fel, melyeknek a hitelfelvételhez semmi köze.
Ha fél éve csak arról tárgyalunk, melyik presszóban akarunk leülni, de a lakásról, vagy az autóról nem, akkor abból nem lesz üzlet - jelentette ki Csaba László közgazdász az m1 Ma reggel című műsorában a hirado.hu beszámolója szerint. Eltelt fél év, és az IMF-fel még mindig csak a tárgyalásról tárgyalunk - fogalmazott a CEU professzora, aki emlékeztetett arra: 2008 novemberében nem 36 hét, hanem 36 óra alatt meg tudtuk állapodni a valutaalappal.

Úgy vélte: az IMF maga elé tolja az Európai Bizottságot, az pedig olyan kérdéseket vet fel, melyeknek a hitelfelvételhez semmi köze. Ilyen szerinte például a médiatörvény, a bírói rendszer átalakítása, vagy a "tengeri kikötők tisztaságáról szóló direktíva átültetése". A feltételesség része minden ilyen megállapodásnak, éppen ezért szokás ilyet hajszolni, ha nincs más megoldás. Ha eltelt fél év, akkor mégiscsak van más megoldás, és nem annyira sürgető.

Emlékeztetett arra: 2011 novemberében napról-napra egyre gyengébb volt a forint, minden nemzetgazdasági mutatónk elég szörnyű volt, ez azért most nem áll fenn. A magyar papírok most meglehetősen vonzóak, míg az Európai Központi Bank egy százalékon tartja a kamatot, az amerikai jegybank pedig még ennyin sem, akkor a magyar papírok kiváló befektetést jelentenek - érvelt a közgazdász, aki szerint jelenleg tudjuk magunkat finanszírozni a piacról.

Csaba László hangsúlyozta: az euróbevezetés céldátumainak be nem tartása miatt a mindenkori magyar kormány hitelessége rendkívül alacsony, ugyanakkor ilyen még sosem volt, mint mostanság, hogy ennyire közel lettünk volna a célmutatókhoz. Van 3-4 mutató, amit a közös fizetőeszköz bevezetéséhez teljesíteni kell. Most ki lehetne tűzni egy határidőt, álláspontja szerint 2015-2016 képviselhető.

A közgazdász szerint sosem voltunk olyan közel az euró bevezetésének célmutatóihoz, mint most. Úgy véli, 2016. január 1-jétől be lehetne vezetni az eurót Magyarországon, ha erre olyan világverő gazdaságok, mint az észt vagy a szlovén is képesek voltak. Csaba László szerint ez sokkal könnyebb, mint az Európai Bizottságnak a politikai jellegű fenntartásait eloszlatni. Ez saját érdek, ezt magunk miatt kell megcsinálni. Ez egy olyan ügy, ha a saját feladatainkat ellátjuk, és ennek lesz plusz, bónusz hozadéka, miért ne csinálnánk - érvelt a közgazdász.
Link

Hozzászólások

# | Hegel Hegel - 2012 04 17 ¦ 15:15:09
Mifaxnak az euró nekünk mig mások már fickándoznának ki belüle?

Ránk akarják még az euró veszteségét is tolni vele!

Rögtön minden drágáb mint forintban főleg az amúgy is leamortizálódótt magyarságnak...azt nem kétlem hogy Csaba L nak meg a politikusoknak nagyjövedelmüeknek megéri de nekünk nem!
# | kiszehajtás kiszehajtás - 2012 04 17 ¦ 18:25:28
Ha-ha-ha, emlékszem, mikor beléptettek minket ebbe a nagy kupac szarba, azzal hülyítettek, hogy 2007-ben már itt is megszűnik a Forint.
Mindenesetre valamiért még mindig tartja magát..
# | Karahun Karahun - 2012 04 17 ¦ 18:50:23
talán mégis igazunk lesz ?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.58 másodperc
62,795,897 egyedi látogató