Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elveszett évtizedtől tart az osztrák jegybankelnök

Nagyobb a kockázata annak, hogy az infláció helyett a defláció közeli helyzet okoz problémákat az eurózónában - jelentette ki egy osztrák lapnak adott hétvégi interjúban Edwald Nowotny.

A magyar bankszektor, a szabályozói szféra és a közvetítői piac szereplői egy asztalnál


Az osztrák jegybank elnöke, egyúttal az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsának tagja, ezzel arra utalt, hogy meglátása szerint tartani lehet a japán problémától, az alacsony növekedés és infláció kombinációjától, ami szavai szerint két elvesztett évtizedet okozott. Egy ilyen helyzet a mostani fiatal generációk esélyeit rontaná Európában, ami ellen küzdeni kell mindenkinek - hangsúlyozta a jegybankár.

Nowotny szerint nincs jelentős inflációs kockázat a fizetési övezetben, illetve megjegyezte, hogy a pénzromlási ütemet most is főként az energiaárak emelkedése tornássza fel. Az eurózóna márciusi éves inflációs rátája 2,6% volt, azaz magasabb az EKB által kitűzött 2% közeli, de azt el nem érő rátánál.

Az interjút összefoglaló Dow Jones hírügynökség emiatt megjegyzi, hogy Nowotny szavai arra utalnak: a jegybankár nem emelné még az eurózónában rekord alacsonynak számító 1%-os szintről az irányadó rátát a cél feletti infláció ellenére sem. Sőt utal rá, hogy egyes szakértők szerint a költségvetési megszorítások miatt gyenge növekedéssel küzdő fizetési övezetben esetleg további kamatcsökkentés sem zárható ki.

Nowotny egyébként az eurózóna periféria országok problémái kapcsán arról beszélt, hogy a most figyelem középpontjába került Spanyolországnak és Olaszországnak időt kell biztosítani, hogy a szükséges reformlépéseket végrehajtsák. Emlékeztetett arra, hogy ez a stratégia az íreknél és a portugáloknál is hozott eredményeket.

Vihar előtti csend

A jegybankelnök nemcsak az eurózóna deflációjától, hanem attól is tart, hogy a nagy nemzetközi hitelminősítő intézmények piacokra gyakorolt hatása még mindig túl nagy és a további leminősítési döntések ismét bizonytalanságot okozhatnak a piacokon. Ezzel arra utalt például, hogy a Moody's több mint 100 európai bankot helyezett negatív hitelminősítői felülvizsgálat alá és a döntések májusra várhatók. Emiatt Nowotny szerint elképzelhető, hogy vihar előtt csend állapotában vagyunk.

Az euró, mint fizetési eszköz jövője miatt viszont nem aggódik az osztrák jegybankelnök: jelzése szerint a fizetési övezet nemcsak, hogy megmarad, de öt éven belül szerinte intenzív egyeztetések lesznek majd arról, hogy a dánok és a lengyelek belépjenek-e abba

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.30 másodperc
62,815,951 egyedi látogató