Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Adózás

BelföldMár régóta foglalkoztatott a magyar adózási rendszer és sokat törtem a fejem rajta, hogyan lehetne egy mindenki számára elfogadható rendszert bevezetni.

Szerintem egy korrekt adózási rendszernek figyelembe kell venni a különbözö társadalmi rétegeket. Egy erös középosztály a gerince egy országnak, ha ök is elszegényednek, akkor komoly problémák adódnak. Ezért az adórendszernek olyannak kell lenni, hogy a szegényeket tehermentesítse. Nem csak a szegények, meg a keveset keresök börét lehúzni, mert így csak egyre jobban elszegényednek, és velük az ország is.

Vizsgáljuk meg egy picit a svájci adózási rendszert, ami három részböl tevödik össze.

Jövedelmi adó

Egy egyedülálló férfi mondjuk keres havonta bruttó 5´500 Frankot ( évi 66´000 ), ez azt jelenti, hogy az év végén a megengedett levonások után körülbelül fizet 5´500 Frank adót.
Ez csak egy irányadó érték felfelé kerekítve, mindenki örül, ha kevesebbet kell fizetnie!

Házaspárokra is más tarifák vonatkoznak. ( valamivel kedvezöbb, mint az egyedülállóké )

Az alábbi táblázatból kiolvashatók a pontos adatok ( Adózó jövedelem 1 év )


Szerintem érdemes elgondolkozni ezen az adózási modellen, mert tényleg korrekt és nem az alsóbb osztályt bünteti, mint Magyarországon. Ez az adózási rendszer minden adózó részére elfogadható és nem korlátozza be a megélhetését.

Természetesen ezt a rendszert hozzá kellene igazítani a magyar viszonyokhoz, de mint irányadó modell hasznos lehetne.

1. A létminimum alatt élöket mentesíteni az adó alól
2. Minimálbérre 10%
3. Minimálbértöl felfelé lépcsözetesen emelni az adókulcsot
4. Házaspárokat közösen adóztatni
5. A sokat keresöket egy bizonyos összegtöl pedig átalányban


Vagyon utáni adó

Vagyon utáni adózás (ház, lakás, telek, arany, pénz, részvények stb.)
Megszabni egy alsó határt, hogy mi számít vagyonnak (Pl. 5 millió Forinttól) és innen felfelé 0.1-0.2%

Államnak fizetendö adó

Ez a megadóztatható jövedelem után van kiszabva, kb.1%.

Ha figyelmesen tanulmányozzuk ezt az adózási rendszert, akkor láthatjuk, hogy a keveset keresöket mentesíti és megkönnyíti az életüket, viszont az államnak is biztosítja a szükséges bevételt.

Az állami - és a vagyon utáni adóval pluszbevételhez jut az ország.

Mindemellett meg kell szüntetni, hogy cégek vállalkozóként tudjanak munkásokat alkalmazni minimálbérrel. A munkaadót terhelje az összes szociális juttatás! (nyugdíj, szabadság, balesetbiztosítás, stb.)

A vállalkozó legyen vállalkozó, szigorúbb szabályokhoz kell kötni a vállalkozási lehetöséget!


Egy államnak ne a nép kizsigerelése legyen az elsödleges cél, hanem egy nyugodt megélhetés biztosítása. Az államnak a nép érdekét kell szolgálnia (itt a többségre gondolok, nem az egyes kiváltságosokra). Akinek több van, fizessen többet!


C.Veszpremi

Forrás: The Hungarians

Hozzászólások

# | kiszehajtás kiszehajtás - 2012 02 11 ¦ 21:38:42
Hungarians!
Hát, nem vagytok valami radikálisok..
Igazságos adózás mi?
És a '80-as évek végéig hogy bírták ki a "szoci" országok, hogy nem volt személyi jövedelemadó?

Nemcsak az adószedés, de a pénz használata is teljesen felesleges a mai korban.
A pénz a korrupció, a megvesztegetés, a bankár-terrorizmus melegágya.
EL VELE!
Hogy mi legyen akkor helyette?
Semmi.
Legyen értékteremtő fizikai, vagy szellemi munka.
Ez teljesen elég egy igazságos társadalomban.
# | DonCaruso DonCaruso - 2012 02 11 ¦ 21:54:22
"És a '80-as évek végéig hogy bírták ki a "szoci" országok, hogy nem volt személyi jövedelemadó?" úgy, hogy eladósodtak a kedves elvtársak és ma ennek isszátok a levét!
# | babyku babyku - 2012 02 11 ¦ 22:17:58
Amióta adózás van csak az áruházakban a blokkon szereplő vásárlások után fizettem adót, az ÁFA-t. Aki mestereket vállalkozókat stb. a lakásunkra hívtunk és a jól rosszul elvégzett munkáért kifizettük a kért összeget azért soha számlát nem kaptunk. Ha kértünk volna akkor a nem kis összegekre amit elkértek rögtön rátették az ÁFA-t amit természetesen mi nem kaptunk volna vissza - viszont nagyon megemelte volna a kiadásunkat. Soha annyi pénzünk nem volt, hogy nagyvonalúan áfázzunk. Ebből adódik, hogy a vállalkozó nem fizetett sem jövedelem sem áfa sem semmi adót a beszedett mani után az államnak. Az államnak ezáltal kezdett kilógni az ő ülepe a gatyájából és ma már itt tartunk. Viszont abból a kevésből ami adót befizettek nagy részét még ellopni is képesek voltak. Mai napig nagyvonalúan bánnak a befolyó adókkal - mire föl van egy nyavalyás szavazógépnek 750 000 Ft tisztelet díja? A pártokra milliárdokat költenek az adónkból - már amit befizetünk. Amit meg nem gondolom abból építkezik és tartja fenn magát az ország nagy része. Mert mindenki arra gondol, hogy úgyis ellopják, minek fizessen? Orbánnak is az a baja, hogy ragaszkodott a 16%-hoz mert azt hitte, hogy az elcseszett adómorált ez a gesztus helyreállítja és lesz állami bevétele - hát nem lett!!!!!!! Tipikus példa - vízcsap csere - 15 000 Ft - szla nuku. Tiszta haszon. Nekem a csaptelep árában 25.000Ft benne volt az ÁFA, nem ragaszkodtam a többi kifizetéséhez. Jön a tv szerelő mindig 10 000 Ft, pc ugyan így, villanyszerelő stb. rengeteg befizetetlen pénz úszik a lét - nemlét határán. Tudom, hogy nem vagyok túlzottan etikus- de csak az az egy fecske vagyok aki nem tud nyarat csinálni. Az meg röhej, hogy a kistermelőket nyúzzák meg a nagyhalaknak tele van csillogó pikkelyekkel még a bőre felett is - mi lehet akkor a bőrük alatt???Sad
# | Gelencsér Gelencsér - 2012 02 11 ¦ 22:20:35
Kedves Magyar Polgártársam! Elárulom Neked a szörnyű valóságot: az adóhivatalnál Te csak egy szám vagy! Ha pl.: adóbevallást, vagy akár egy egyszerű nyilatkozatot akarsz a T.Adóhivatallal közölni, nem teheted. Ha telefonon érdeklődsz, a neved nem érdekes és az sem, hogy mit akarsz, amíg nem mondod be az adóazonosító számodat. Utána szóba állnak Veled. Nagy szerencse kell, ha éppen oda kapcsoltak ahova szeretted volna. Pl.: most kezdődött el az SZJA bevallások ideje.
Éppen előttem van a fiam tasakja, amit kiküldtek. Ezen három dátum van. Fogadjunk - ha nem kamuztál írásodban -, hogy már az elején bajba kerülsz, hogy mit és mikor kellene csinálni. Két megoldás van: vagy bemész az ügyfélszolgálatra, ahol eligazítanak, vagy keresel egy könyvelőt, aki megcsinálja Neked - pénzért - a bevallásodat. Hát ez van, 1988. óta hazudnak, amióta átszervezték az adózást. A hazugság pedig mindig ugyanaz: majd jövőre egyszerűsítik az adózást. na nem annak mértékét, hanem az adminisztrációját. Nekem elhiheted Barátom, hogy ez a valóság. Talán még megéred, hogy svájci mintára adminisztrálhatsz, de hogy kevesebbet adózzál, abban kételkedem. Üdv.: Sándor
# | Koré Koré - 2012 02 11 ¦ 22:25:17
Eladósodtak a kedves elvtársak?
Ki a fene mondta nekik, sőt: ki hatalmazta fel őket rá, hogy bemenjenek a nyugat uzsoracsapdájába?
Mint olvastam nemrégiben, egy az egyben átadták a keleti agy-főnöküknek (SZU)...!!!

Nem kell ezen agyalni, méricsgélni, mert úgy lopás-csalás-herdálás a befolyt adó, - csak most ismét másik égtájra és ismét idegennek - ahogy van!!
# | Hontalan Hontalan - 2012 02 11 ¦ 22:29:10
Már a megnevezés is rossz. ADÓ. Ki adja, én ugyan nem, kénytelen vagyok fizetni, és ha nem elveszik. Jön a végrehajtó.
# | zafir zafir - 2012 02 11 ¦ 22:32:10
Ami náluk van, az büntető adózás. Azért próbálják megkerülni sokan. Több folyna be az államhoz, ha kisebb lenne az adó mértéke, mert akkor talán mindenki befizetné azt.
Carusonak, 1989 elött olyan alacsony volt nálunk a munkabér, hogy abból még elvenni szégyen lett volna az államra nézve.
Főként állami vállalatok voltak addig, azoktól beszedhette az állam az adót a nyereség terhére. Én 1985-ben 6 000 Ft-ot, 1991-ben 17 000 Ft-ot kerestem havonta a külkerben nyelvpótlékkal együtt.
# | Koré Koré - 2012 02 11 ¦ 22:33:57
Na, azért sem javítom ki az agyfőnökük-et nagyfőnökük-re!
Nem mi tetszettünk eladósodni abnormális módon, hanem az idegen bankok egyeduralma, pénzkórsága vezetett IDE!
# | DonCaruso DonCaruso - 2012 02 11 ¦ 23:31:51
Koré. Van egy jó közmondás: addig nyújtózkodj , míg a takaród ér!
Akinek nincs pénze, ne BMW-t vagy Mercedest vegyen meg ne építkezzen.
Nem kölcsönböl kell az életet finanszírozni!
# | Koré Koré - 2012 02 12 ¦ 00:53:24
Az emberek nagy többsége jól ismeri a közmondást és be is tartja, de a kormányok meg illegitimitásukban bármekkora disznóságra képesek egy egész ország nevében. Én erről beszélek!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 7.15 másodperc
64,273,953 egyedi látogató