Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Müemlék vagy mélygarázs?

BelföldVan-e esély arra, hogy a magyarok megvédjék a múltjukat?

Harminc méter hosszan megtalálták a XVI. századi győri vár külső falát a Dunakapu téren.

Egyre valószínűbb, hogy az egész tér a késő középkor emlékeit őrzi jelentette ki Deák Andrea.

A próbaásatás a Dunakapu téren, amelyet a győri önkormányzat megbízásából végeznek, mert a város mélygarázst szeretne építeni a területen. A korábbi két kutatóárkon kívül egy kilencszer kilenc négyzetméteres részen, s egy kelet; nyugati irányban húzott szelvényben is folyik a feltárás.

Túlzás nélkül meghaladta a várakozásainkat az, amit a győri Dunakapu téren eddig is feltártunk, hiszen a 16. században épült erődítmény falai és a külső várfal is rendkívül jó állapotban került elő. Az ásatás során előkerültek a Duna-bástyához vezető ágyúlejáró oldalfalainak alapozási boltívei is, mondta el a műemlékem.hu magazinnak Deák Andrea, ásatásvezető régész.

Nincs még döntés az ügyben, éppen azért adott a városvezetés még két hónapot a feltárásra, hogy a teljes szakvélemény ismeretében határozzon - jelentette ki Domanyik Eszter, a győri önkormányzat kommunikációs vezetője. Ha szükséges, természetesen felülbíráljuk a korábbi tervet és rendszeresen egyeztetünk a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal is. Mivel november 30-ig dolgoznak a régészek, s a dokumentációt csak ezt követően adják le, egyelőre minden bizonytalan. A végleges régészeti eredményekkel a kezünkben kívánunk a tér sorsáról határozni.

Székely Zoltán, a múzeumi igazgatóság igazgatóhelyettese kifejtette, hogy az egykor nyolc bécsi öl, azaz mintegy 9,3 méter magas fal egy részét valamikor elbontották, s az még nem tudható, hogy hányadrésze van a föld alatt és hányadrésze emelkedhetett a mai térszint fölé. Hozzátette: a XVI. század erődépítései során azért nem törekedtek magasabb falakra, mert a hadászati szakemberek addigra rájöttek, hogy azok ágyúzás hatására könnyebben leomlanak. A varat nem volt könnyű bevenni, hiszen a kilenc méter azért már tekintélyes magasság, másrészt az előreugró bástyák egyik szerepe éppen az volt, hogy oldalazó tűzzel lehessen védekezni a falak közelébe jutó ostromlókkal szemben magyarázta a szakember.

Az a véleményünk, hogy nem csak megőrizni kell a páratlan reneszánsz emléket, de bemutatni is mondta Szigeti Ferenc, az Arrabona Városvédő Egyesület tagja, építész. Legmegfelelőbb a térszint alatti bemutatás volna, hogy az eredeti járószintre vigyük le a látogatót. Ehhez kellene kapcsolni a kazamaták feltárását és bemutatását is.
Megdöbbentőnek tartjuk, hogy azon kell vitatkozni a 21. századi Európában, hogy vajon el lehet e bontani egy reneszánsz erődrészletet egy mélygarázs kedvéért.

Forrás: müemlekem.hu

Hozzászólások

# | zafir zafir - 2011 10 17 ¦ 22:09:25
Csak nem Imre ásta ki?
# | DonCaruso DonCaruso - 2011 10 18 ¦ 11:30:05
Csatlakozom Szigeti Ferenc véleményéhez és én is megdöbbentőnek tartom, hogy azon kell vitatkozni, hogy vajon el lehet e bontani egy reneszánsz erőd részletet egy mélygarázs kedvéért.
Gondolom és remélem, minden normális ember velem egyetért, hogy az ásatásokat folytatni kell és a feltártakat meg kell örizni az utókor számára!
# | postaimre postaimre - 2011 10 18 ¦ 11:40:01
Zafir ezek a mossados vakondokok voltak!
# | gelehed gelehed - 2011 10 18 ¦ 12:25:19
Nálunk Pécsett valószínűleg a római kori fórumot találták meg! Nosza erre gondoltak egyet és építettek rá egy parkolót, mert arra nagyobb szükség van mint a város értékeinek bemutatására!
Tipikus zsidó mentalitás!
# | Máguskácska Máguskácska - 2011 10 19 ¦ 01:56:29
gelehed !
hidd el ,hogy csak befejezik amit Habsburgok elkezdtekWink

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 3.58 másodperc
64,273,898 egyedi látogató