Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

A zsidóság hozzátette a magáét a haza védelméhez 1848/49-ben

"Újabb agymosó történelemhamisítás a Magyar(?) Talmudista Irodától
Besz√©lj√ľnk tal√°n a patk√°nyl√°zad√°s alatti szerep√ľkr√Ķl, a Lenin-fi√ļk √©s a Szamuely-f√©l√©k r√©mtetteir√Ķl, a h√°bor√ļ ut√°n √ĀVH-ss√° √°tvedlett fajt√°rsaik embertelens√©geir√Ķl. A hadisz√°ll√≠t√°sokon zs√≠rosra h√≠zott, a h√°torsz√°gban heny√©l√Ķ kaft√°nosokr√≥l, meg a soroz√°s al√≥l kib√ļv√≥ bolsevista l√°z√≠t√≥kr√≥l. Ezekr√Ķl mi√©rt nem esik sz√≥?"

A zsid√≥s√°g hozz√°tette a mag√°√©t a haza fegyveres v√©delm√©hez az 1848/49-es szabads√°gharcban, valamint fiai ott harcoltak az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļban √©s annak v√©ge ut√°n a Sz√©kely hadoszt√°lyban is - mondta Hende Csaba a Honv√©delmi Miniszt√©rium Hadt√∂rt√©neti Int√©zet √©s M√ļzeum tudom√°nyos konferenci√°j√°n p√©nteken Budapesten.
A honv√©delmi miniszter A magyarorsz√°gi zsid√≥s√°g az 1848–1849. √©vi forradalomban √©s szabads√°gharcban c√≠m√Ľ rendezv√©nyen feltette a k√©rd√©st: "megeshetett volna-e vel√ľnk a so√° sz√©gyene" √©s "elhangozhatna-e a mai magyar parlamentben a v√©rv√°d gyal√°zatos szava", ha a haza minden egyes polg√°ra tudn√°, hogy a zsid√≥ emberek a nemzettel egy√ľtt harcoltak, √©s √©let√ľket adt√°k a magyar szabads√°g√©rt?

A honv√©delmi miniszter megjegyezte, hatalmas igazs√°gtalans√°g, ha egyes √°llampolg√°rokat kiz√°rnak "a haza szolg√°lat√°b√≥l √©s ezzel egy√ľtt a haz√°b√≥l", √©s ennek f√©ny√©ben m√©g √©rt√©kesebb, ha mindennek ellen√©re ezek az emberek v√©dik a haz√°t. Nekik ugyanis k√ľzdeni√ľk kellett az√©rt, hogy ugyanazokat a szabads√°gjogokat √©lvezz√©k, mint honfit√°rsaik - mutatott r√°.

√ögy fogalmazott: √ļjra √©s √ļjra fel kell mutatni azokat a pontokat, amelyek √∂sszek√∂tnek benn√ľnket. Annak a meggy√Ķz√Ķd√©s√©nek adott hangot, hogy "volt, van √©s lesz k√∂z√∂s √©let√ľnk (...) √∂sszetartozunk (...) √©s ezt meg kell √©lni. Meg kell ismerni a t√∂rt√©nelmet, hogy √©rts√ľk, honnan j√∂v√ľnk, hol vagyunk √©s hov√° megy√ľnk."

Hende Csaba eml√©keztetett arra: 1848-1849 a szabads√°gjogok mindenkire val√≥ kiterjeszt√©s√©r√Ķl sz√≥lt, a zsid√≥s√°g el√Ķtt pedig √ļj t√°vlatokat nyitott meg. 1848-1849 egy√ļttal a magyar honv√©ds√©g sz√ľlet√©s√©nek ideje, amikor a gyakorlatban is megval√≥sult az az elv, hogy a haza v√©delme annak minden polg√°r√°ra tartozik, mindenki feladata. A magyar t√∂rt√©nelemnek erre a fejezet√©re b√ľszke minden magyar, f√ľggetlen√ľl t√°rsadalmi helyzet√©t√Ķl, politikai meggy√Ķz√Ķd√©s√©t√Ķl - tette hozz√°.

A honv√©delmi miniszter √ļgy fogalmazott: "a zsid√≥s√°g, ami√≥ta vil√°g a vil√°g, vel√ľnk egy√ľtt √©l". Kit√©rt arra, hogy a budapesti Kozma utcai izraelita temet√Ķben az els√Ķ vil√°gh√°bor√ļban elesett √°ldozatok s√≠rjainak rendbehozatala folyamatban van.

K√∂ves Slom√≥, az Egys√©ges Magyar Izraelita Hitk√∂zs√©g (EMIH) vezet√Ķ rabbija arr√≥l besz√©lt, hogy a XIX. sz√°zad els√Ķ fel√©ben az emancip√°ci√≥, a zsid√≥s√°g egyenjog√ļs√≠t√°sa kapcs√°n h√°rom v√©lem√©ny alakult ki: E√∂tv√∂s J√≥zsef k√©s√Ķbbi kultuszminiszter felt√©telek n√©lk√ľli jogmegad√°sr√≥l besz√©lt, Sz√©chenyi Istv√°n azt mondta, hogy nem kell megadni a zsid√≥s√°gnak a polg√°rjogokat, Kossuth Lajos szerint pedig meg kell ugyan adni, de csak bizonyos fokozatoss√°ggal.

A vezet√Ķ rabbi eml√©keztetett arra, hogy a magyar kult√ļrnemzet nem volt t√∂bbs√©gben a t√∂bbi nemzethez k√©pest a XIX. sz√°zad els√Ķ fel√©ben Magyarorsz√°gon, ez√©rt is akarta t√∂bb politikus a 700-800 ezres zsid√≥s√°got beolvasztani a magyarok k√∂z√©, amivel t√∂bbs√©gbe ker√ľlhetett volna a magyars√°g a t√∂bbi nemzethez k√©pest az orsz√°gon bel√ľl.

Elmondta, a Bar Kochba-felkel√©s lever√©se ut√°n √≥kori r√≥mai katon√°k hoztak magukkal zsid√≥ rabszolg√°kat Pann√≥ni√°ba, √©s felvet√Ķd√∂tt az is a t√∂rt√©n√©szek k√∂r√©ben, hogy a kabarok, akik a magyarokkal egy√ľtt vettek r√©szt a honfoglal√°sban, gyakorolhatt√°k zsid√≥ vall√°sukat.

K√∂ves Slom√≥ kiemelte: I. L√°szl√≥ kir√°ly I. t√∂rv√©nyk√∂nyv√©ben szankcion√°lta a zsid√≥ √©s kereszt√©ny emberek k√∂z√∂tti h√°zass√°got, K√∂nyves K√°lm√°n pedig szab√°lyozta a zsid√≥ √©s nem zsid√≥ emberek k√∂z√∂tti √ľzletel√©st. A zsid√≥s√°g jogai ekkor egyebek mellett lakhelyre vonatkoz√≥an √©s a f√∂ldbirtokl√°sban korl√°tozottak voltak. IV. B√©la 1251-es zsid√≥t√∂rv√©nye szab√°lyozta jogaikat, Nagy Lajos pedig √°tmenetileg ki√Ľzte √Ķket az orsz√°gb√≥l, amikor nem akartak √°tt√©rni a kereszt√©ny hitre - mutatott r√°.

K√∂zl√©se szerint a moh√°csi csataveszt√©s ut√°n szef√°rd zsid√≥s√°g lakott Bud√°n, a v√°ros felszabadul√°sakor, 1686-ban ezren laktak ott k√∂z√ľl√ľk. Felh√≠vta a figyelmet, hogy a budai V√°rban k√©t zsinag√≥ga is van a felsz√≠n alatt, ezek r√©g√©szeti felt√°r√°s√°t szorgalmazta. (Teh√°t utas√≠t√°st adott r√°!)

Mint mondta, a Habsburg-birodalomban a XVII-XVIII. sz√°zadban megk√ľl√∂nb√∂ztet√Ķ jelz√©st kellett hordaniuk a zsid√≥ embereknek, √©s csak bizonyos helyeken lakhattak. Ekkor Csehorsz√°g ir√°ny√°b√≥l telep√ľltek be Magyarorsz√°gra, majd 1749-ben M√°ria Ter√©zia t√ľrelmi ad√≥t vetett ki r√°juk. Ennek elenged√©sekor Ferenc J√≥zsef iskolaalapot hozott l√©tre, ebb√Ķl a p√©nzb√Ķl rabbik√©pz√Ķt alap√≠tottak. A zsid√≥s√°g felt√©tel n√©lk√ľli emancip√°ci√≥j√°t 1867-ben ismert√©k el t√∂rv√©nyben - f√Ľzte hozz√°.

A konferenci√°n el√Ķad√°st tartott tov√°bb√° m√°sok mellett Haraszti Gy√∂rgy, a Holocaust K√∂zalap√≠tv√°ny kurat√≥rium√°nak eln√∂ke, Zakar P√©ter, Csongr√°d megye k√∂zgy√Ľl√©s√©nek aleln√∂ke, Hermann R√≥bert hadt√∂rt√©n√©sz, a HM Hadt√∂rt√©neti Int√©zet √©s M√ļzeum parancsnok√°nak tudom√°nyos helyettese, Bona G√°bor, a Miskolci Egyetem oktat√≥ja, k√∂sz√∂nt√Ķt mondott Kov√°cs Vilmos, a HM Hadt√∂rt√©neti Int√©zet √©s M√ļzeum parancsnoka. A rendezv√©ny r√©sze a Katon√°k, h√Ķs√∂k - Hagyom√°ny √©s meg√ļjul√°s elnevez√©s√Ľ orsz√°gos programsorozatnak.

(MTI)
Link

HozzŠszůlŠsok

# | Karahun Karahun - 2012 04 20 ¦ 21:43:12
no bar√°taim most lehet csaholni.
Erre biza lehet gombot varrni.
# | Bazalt Bazalt - 2012 04 21 ¦ 12:27:59
Annyi j√≥t tettek vel√ľnk a zsid√≥k. Szerintem ideje lenne viszonozni. anyad
# | JANI PAPA JANI PAPA - 2012 04 21 ¦ 13:19:50
Mit makognak ezek a tetves zsidók, milyen mennyi jót tettek?
El√Ķsz√∂r is, a Rothschild f√Ķtet√Ķzsid√≥ k√∂lcs√∂nt adott a tetves oszt√°koknak √©s a C√°ri oroszorsz√°gnak, felt√©telk√©nt a Magyar szabads√°gharcot lekellet verni√ľk.
Meg is tették ha nem másért, hanem a pénzért.
A tanulság levonható!
A zsid√≥ mint katona? Nevetnem kell, mit is √≠r a talmud? A harcban mindig h√°tul maradj hogy te menj haza els√Ķnek.
Sz@r tetves mocsok hazugok vagytok, ROZSIK!
# | Hegel Hegel - 2012 04 21 ¦ 13:50:19
√Črdekes a t√∂r√∂k√∂t is √∂k p√©nzelt√©k a h√≥d√≥ltat√°shoz a hasburgokat √©s orosz c√°r√©kat is √Ķk p√©nzelt√©k a 2vh-t is finanszirozt√°k el√Ķlr√Ķl h√°t√ļlr√≥l ...aha ott voltak eltaposni kiirtani igen! Mikor kap a magyar nemzet j√≥v√°t√©telt?

A magyars√°gnak nincs nem magyar emberre olyan sz√≥ mint a cig√°nynak zsid√≥nak g√°dzs√≥ goj...sz√≥val ki kit k√ľl√∂nbb√∂ztet akkor meg? - kirekeszt√Ķen?
# | Klotild Klotild - 2012 04 21 ¦ 16:31:38
# | talpi talpi - 2012 04 21 ¦ 19:09:46
JANIPAPA!
Bizony mennyire igaz amit √≠rsz, de ezt nem is lehet tagadni.Ugyanis, minden h√°bor√ļ kirobbant√≥i √©s minn√©l tov√°bbi finansz√≠roz√≥i. Hagy pusztuljon csak a n√©p, √Ķk pedig holt √°rtatlanok. Hende Csaba akkora √∂ng√≥lt r√ļgott, amilyet csak lesb√Ķl leht. Na tudjuk ki p√©nzelte a mondanival√≥j√°t.
# | Csillag√∂sv√©nyen Csillag√∂sv√©nyen - 2012 04 22 ¦ 09:52:34
j√≥ vastag a b√Ķr a pof√°jukon!!!
Sáskahad, nyomukban csak pusztulás és halál ver gyökeret.

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 3.47 mŠsodperc
101,875,364 egyedi lŠtogatů