Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Leáldozóban az üzemanyag-turizmus

A NAV által az ukrán határszakaszon az üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében bevezetett intézkedések következtében a határátkelők forgalma 24 százalékkal, az átlagos várakozási idő 46 százalékkal, a behozott üzemanyag mennyisége pedig 32 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a határmenti régió üzemanyagforgalma az országos visszaeséssel ellentétben emelkedett.

Az ukrán határszakaszon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) március elejétől fokozottan ellenőrzi az üzemanyag vám- és adómentes, magáncélú behozatalát. A NAV ellenőrzi, hogy az üzemanyag-behozatal kizárólag alkalmi jellegű-e, személyes használtra hozzák be, és azt, hogy a behozott üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal-e kereskedelmi mennyiségű behozatalra. Abban az esetben, ha a feltételek valamelyike nem teljesül, az üzemanyag csak jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetése után hozható be Magyarország területére.

Az ellenőrzés tapasztalatai, valamint a magyarországi üzemanyagtöltő-állomások az intézkedést megelőző egy éves időszakra vonatkozó forgalmi adatainak elemzése alapján a benzinforgalom az Észak-alföldi régióban az előző év március havi adataihoz képest 0,59 százalékkal emelkedett, ebből a legnagyobb mértékű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol 8,75 százalékot tett ki az emelkedés. Az éves országos átlaghoz viszonyítva ez 11,7 százalékos növekedést jelent, míg országosan az értékesített benzin mennyisége ugyanezen időszakban 3 százalékkal csökkent.

Az adatok alapján a gázolajforgalom a régióban az előző év azonos időszakához képest 5,61 százalékkal nőtt. Ez különösen jó eredmény az országos adatok tükrében, hiszen az országos átlagos változáshoz képest 7,1 százalékkal emelkedett a gázolajforgalom az észak-alföldi megyékben, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,3 százalékos növekedést mutat, míg országosan az értékesített gázolaj mennyisége ugyanezen időszakban 1,52 százalékkal csökkent.

A vizsgált adatok szerint az országos visszaesés mind a benzin, mind a gázolaj forgalom tekintetében 2012 márciusában továbbra is megfigyelhető, amely az üzemanyag árak folyamatos emelkedésének hatása. Ugyanakkor az országos visszaesés ellenére az Észak-alföldi régióban, továbbra is tapasztalható egy erőteljes dinamikájú növekedés, ami szezonális hatásokkal nem magyarázható.

A magyar-ukrán határon áthaladó utasforgalomban ugyancsak változások figyelhetők meg, éves összehasonlításban Ukrajna felől belépő gépkocsik számában 24 százalékos visszaesés tapasztalható, míg a behozott üzemanyag mennyisége 32 százalékkal csökkent. A forgalom visszaeséséből következik, hogy jelentősen, 46 százalékkal csökkent az ukrán határszakaszon a várakozási idő.

A NAV kiemelte, hogy a határon bevezetett intézkedéseknek köszönhetően az üzemanyag forgalmazás a határról a legális üzemanyagtöltő állomások irányába tevődik át, ezért a továbbiakban is fokozottan fognak ellenőrizni.

Link

Hozzászólások

# | Karahun Karahun - 2012 04 20 ¦ 21:39:44
A magyar-ukrán határon biztosan mert rajtunk keresztül hordják a naftát.
# | zafir zafir - 2012 04 21 ¦ 00:51:10
Miért ne tankolhatna mindenki ott, ahol akar? Ezt is csak nálunk művelhetik a hatóságok.
# | kincses kincses - 2012 04 21 ¦ 01:01:36
Zafír, szerintem egyik állam sem szereti a lopásnál a konkurenciát!francba
# | livia livia - 2012 04 24 ¦ 23:34:51
No, mi van, csak nem határzár? Ettől félnek az eu-rajongók. Nemde? Tudtommal nem szabad korlátozni a kereskedelmet. azaz. az eu-n belül ott veszed, ahol akarod. Ha, nálunk ilyen szar, át kell menni. Idáig nem így gondoltam, de mától igen. Tök magyarellenes az egész. Ja, és megy a terelgetés, nos, nem hiába kiskanász orbán. Főleg az echo-n. Ideje lenne egy kis önmérsékletre! Lassan már nincs mit nézni! És most kihagyom a káromkodást, tegyétek mellé.! Néha jót tesz! Ja, mostanában kérdezem a fiatalabbaktól, hogy mikor indítjuk a tankot. Van aki benne van, van aki még les ki a fejéből. A zöme bármikor. Akinek még jut, vagy anyuci eltartja, nincs gond, ahol három gyerek, ott gond, de, meggondolandó! Nos, ahol gyerek sincs, ott vagy a pár hiányzik, vagy a fiatalnak nincs a vénájában egy hangyányi se. No, de nem családon belül, de baj van a hozzáállással, de baj van az állambácsi hozzáállásával is! A fiatalok tuti, hogy elmenekülnek. Remélem olvassa néhány nagy-fejes, aztán várja a kéregető zsidó betelepülőktől a további apanázst! Majd rá koppintanak az orrára.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
71,944,293 egyedi látogató