Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

Le√°ldoz√≥ban az √ľzemanyag-turizmus

A NAV √°ltal az ukr√°n hat√°rszakaszon az √ľzemanyag-turizmus visszaszor√≠t√°sa √©rdek√©ben bevezetett int√©zked√©sek k√∂vetkezt√©ben a hat√°r√°tkel√Ķk forgalma 24 sz√°zal√©kkal, az √°tlagos v√°rakoz√°si id√Ķ 46 sz√°zal√©kkal, a behozott √ľzemanyag mennyis√©ge pedig 32 sz√°zal√©kkal esett vissza. Ugyanakkor a hat√°rmenti r√©gi√≥ √ľzemanyagforgalma az orsz√°gos visszaes√©ssel ellent√©tben emelkedett.

Az ukr√°n hat√°rszakaszon a Nemzeti Ad√≥- √©s V√°mhivatal (NAV) m√°rcius elej√©t√Ķl fokozottan ellen√Ķrzi az √ľzemanyag v√°m- √©s ad√≥mentes, mag√°nc√©l√ļ behozatal√°t. A NAV ellen√Ķrzi, hogy az √ľzemanyag-behozatal kiz√°r√≥lag alkalmi jelleg√Ľ-e, szem√©lyes haszn√°ltra hozz√°k be, √©s azt, hogy a behozott √ľzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyis√©ge nem utal-e kereskedelmi mennyis√©g√Ľ behozatalra. Abban az esetben, ha a felt√©telek valamelyike nem teljes√ľl, az √ľzemanyag csak j√∂ved√©ki ad√≥ √©s √°ltal√°nos forgalmi ad√≥ megfizet√©se ut√°n hozhat√≥ be Magyarorsz√°g ter√ľlet√©re.

Az ellen√Ķrz√©s tapasztalatai, valamint a magyarorsz√°gi √ľzemanyagt√∂lt√Ķ-√°llom√°sok az int√©zked√©st megel√Ķz√Ķ egy √©ves id√Ķszakra vonatkoz√≥ forgalmi adatainak elemz√©se alapj√°n a benzinforgalom az √Čszak-alf√∂ldi r√©gi√≥ban az el√Ķz√Ķ √©v m√°rcius havi adataihoz k√©pest 0,59 sz√°zal√©kkal emelkedett, ebb√Ķl a legnagyobb m√©rt√©k√Ľ n√∂veked√©s Szabolcs-Szatm√°r-Bereg megy√©ben volt, ahol 8,75 sz√°zal√©kot tett ki az emelked√©s. Az √©ves orsz√°gos √°tlaghoz viszony√≠tva ez 11,7 sz√°zal√©kos n√∂veked√©st jelent, m√≠g orsz√°gosan az √©rt√©kes√≠tett benzin mennyis√©ge ugyanezen id√Ķszakban 3 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent.

Az adatok alapj√°n a g√°zolajforgalom a r√©gi√≥ban az el√Ķz√Ķ √©v azonos id√Ķszak√°hoz k√©pest 5,61 sz√°zal√©kkal n√Ķtt. Ez k√ľl√∂n√∂sen j√≥ eredm√©ny az orsz√°gos adatok t√ľkr√©ben, hiszen az orsz√°gos √°tlagos v√°ltoz√°shoz k√©pest 7,1 sz√°zal√©kkal emelkedett a g√°zolajforgalom az √©szak-alf√∂ldi megy√©kben, ezen bel√ľl Szabolcs-Szatm√°r-Bereg megy√©ben 4,3 sz√°zal√©kos n√∂veked√©st mutat, m√≠g orsz√°gosan az √©rt√©kes√≠tett g√°zolaj mennyis√©ge ugyanezen id√Ķszakban 1,52 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent.

A vizsg√°lt adatok szerint az orsz√°gos visszaes√©s mind a benzin, mind a g√°zolaj forgalom tekintet√©ben 2012 m√°rcius√°ban tov√°bbra is megfigyelhet√Ķ, amely az √ľzemanyag √°rak folyamatos emelked√©s√©nek hat√°sa. Ugyanakkor az orsz√°gos visszaes√©s ellen√©re az √Čszak-alf√∂ldi r√©gi√≥ban, tov√°bbra is tapasztalhat√≥ egy er√Ķteljes dinamik√°j√ļ n√∂veked√©s, ami szezon√°lis hat√°sokkal nem magyar√°zhat√≥.

A magyar-ukr√°n hat√°ron √°thalad√≥ utasforgalomban ugyancsak v√°ltoz√°sok figyelhet√Ķk meg, √©ves √∂sszehasonl√≠t√°sban Ukrajna fel√Ķl bel√©p√Ķ g√©pkocsik sz√°m√°ban 24 sz√°zal√©kos visszaes√©s tapasztalhat√≥, m√≠g a behozott √ľzemanyag mennyis√©ge 32 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent. A forgalom visszaes√©s√©b√Ķl k√∂vetkezik, hogy jelent√Ķsen, 46 sz√°zal√©kkal cs√∂kkent az ukr√°n hat√°rszakaszon a v√°rakoz√°si id√Ķ.

A NAV kiemelte, hogy a hat√°ron bevezetett int√©zked√©seknek k√∂sz√∂nhet√Ķen az √ľzemanyag forgalmaz√°s a hat√°rr√≥l a leg√°lis √ľzemanyagt√∂lt√Ķ √°llom√°sok ir√°ny√°ba tev√Ķdik √°t, ez√©rt a tov√°bbiakban is fokozottan fognak ellen√Ķrizni.

Link

HozzŠszůlŠsok

# | Karahun Karahun - 2012 04 20 ¦ 21:39:44
A magyar-ukr√°n hat√°ron biztosan mert rajtunk kereszt√ľl hordj√°k a naft√°t.
# | zafir zafir - 2012 04 21 ¦ 00:51:10
Mi√©rt ne tankolhatna mindenki ott, ahol akar? Ezt is csak n√°lunk m√Ľvelhetik a hat√≥s√°gok.
# | kincses kincses - 2012 04 21 ¦ 01:01:36
Zafír, szerintem egyik állam sem szereti a lopásnál a konkurenciát!francba
# | livia livia - 2012 04 24 ¦ 23:34:51
No, mi van, csak nem hat√°rz√°r? Ett√Ķl f√©lnek az eu-rajong√≥k. Nemde? Tudtommal nem szabad korl√°tozni a kereskedelmet. azaz. az eu-n bel√ľl ott veszed, ahol akarod. Ha, n√°lunk ilyen szar, √°t kell menni. Id√°ig nem √≠gy gondoltam, de m√°t√≥l igen. T√∂k magyarellenes az eg√©sz. Ja, √©s megy a terelget√©s, nos, nem hi√°ba kiskan√°sz orb√°n. F√Ķleg az echo-n. Ideje lenne egy kis √∂nm√©rs√©kletre! Lassan m√°r nincs mit n√©zni! √Čs most kihagyom a k√°romkod√°st, tegy√©tek mell√©.! N√©ha j√≥t tesz! Ja, mostan√°ban k√©rdezem a fiatalabbakt√≥l, hogy mikor ind√≠tjuk a tankot. Van aki benne van, van aki m√©g les ki a fej√©b√Ķl. A z√∂me b√°rmikor. Akinek m√©g jut, vagy anyuci eltartja, nincs gond, ahol h√°rom gyerek, ott gond, de, meggondoland√≥! Nos, ahol gyerek sincs, ott vagy a p√°r hi√°nyzik, vagy a fiatalnak nincs a v√©n√°j√°ban egy hangy√°nyi se. No, de nem csal√°don bel√ľl, de baj van a hozz√°√°ll√°ssal, de baj van az √°llamb√°csi hozz√°√°ll√°s√°val is! A fiatalok tuti, hogy elmenek√ľlnek. Rem√©lem olvassa n√©h√°ny nagy-fejes, azt√°n v√°rja a k√©reget√Ķ zsid√≥ betelep√ľl√Ķkt√Ķl a tov√°bbi apan√°zst! Majd r√° koppintanak az orr√°ra.

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 0.52 mŠsodperc
101,881,053 egyedi lŠtogatů