Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Ez Európa legnagyobb vallástalan övezete?

A neokonzervatív Die Welt internetes kiadása A keletnémetek kételkednek a világon leginkább Istenben című cikkében ismerteti a Chicagói Egyetem által készített nemzetközi tanulmány eredményét.

A cikk emlékeztet arra, hogy nemhiába átkozta Marx a „nép ópiumaként” a vallást, és voltak az NDK-ban gúny cégtáblái az egyházak. Ezek hosszan tartó következményeként még ma sem terjedt el az istenfélelem Kelet-Németországban. A tanulmány elkészítésekor a kutatók 30, döntően a keresztény kultúrkörbe tartozó országban vizsgálódtak, melynek keretében 1991 óta legalább kétszer rákérdeztek a polgárok vallási meggyőződésére.

A tudományos elemzésből az derül ki, hogy a Fülöp-szigetiek között a legnagyobb (94 százalék), az egykori NDK területén élők között pedig a legalacsonyabb a hívők aránya (13 százalék). A tanulmány szerint a keletnémetek alig 13 százaléka fogalmazott úgy, hogy mindig is hívő volt. 59 százalék nyilatkozta azt, s ezzel is mindenkit maga mögé utasítanak, hogy soha sem hitt Istenben. Az egykor szintén kommunisták által irányított Csehország a maga 20 százalékával szintén a hátsó helyek egyikén tartózkodik. Érdekes, hogy Oroszországban jelentős a hullámzás a korábban vallástalanok és most vallásosak, valamint a korábban hívők és ma már nem hívők körében.

Hirdetés

Chilében a megkérdezettek 88 százaléka állította magáról, hogy mindig is hitt Istenben. A protestáns kultúrájú, fejlett országok közül a vizsgálatok alapján egyértelműen az Egyesült Államok számít a maga 81 százalékával kiemelkedően vallásosnak. A muzulmán többségű országokról nincsenek értékelésre alkalmas adatai kutatóknak.

Természeten az Istenhit az idő és országok függvényében című tanulmány jelentős regionális és kulturális különbségeket tárt fel. Általánosan elmondható, hogy az idősebb emberek vallásosabbak, mint a fiatalabbak. A 68 éves emberek közül 43 százalék nevezhető vallásosnak, míg a 27 évesek közül mindössze 23 százalék. „A személyes Istenbe vetett hit a legtöbb országban csökkent” – fogalmazott Tom W. Smith, a tanulmány egyik készítője, a Chicagói Egyetem munkatársa. A csökkenés ugyanakkor viszonylag lassú.

Link

Hozzászólások

# | KTimi1 KTimi1 - 2012 04 20 ¦ 21:25:38
Arra gondoljunk, hogy olyan elementáris és észvesztően hatalmas törvények uralkodnak a világban, amit felfogni sem tudunk... A világot az univerzum minden pontját alakító tudatos törvény, aminek egy központi tudata van és aminek erejében ez a mostani kis létünk egy pont. Nem tudjunk felfogni a nagyságát és hatalmasságának erejét, de ennek a törvénynek egy nagyon kis része és alakulása a mostani a miénk, ami ugyan olyan fontossággal van kezelve.
Ha emberként magasan is vagyunk, az alja a létnek, ahol most mi küzdünk.

Mégis olyan hatalmas erő áll mögöttünk, amit el sem tudunk képzelni, testvér erő az egész univerzum létrehozójával! Amit leírok, annak nagyságát nem tudjuk elgondolni... Nem egy országról van szó, hanem a világegyetemről, ami megdönthetetlen kérdés nélkül. Ebben a mi zsidóproblémánk, és átmeneti rövid életünk az egészhez képest, a valósághoz képest egy gyönyörű kicsi, szenvedéssel teli rövid rész. De csak akkor szép, ha mellette teszünk.

Gondolkozzatok egy olyan agyával, akinél nincs idő, de a teremtett időben az évezredek a lépték, ahol a szeretettel és egységgel megold mindent és nagyban gondolkodik, olyan nagyban, ami a MINDEN LÉTEZŐT jelenti vagy a SEMMIT.
Ezt ésszel nem lehet felfogni, csak tudattal...
# | Karahun Karahun - 2012 04 20 ¦ 21:31:25
nem szeretik jehovát ?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
71,943,087 egyedi látogató