Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Salgó László a rabbi-rendőr?

Budapest, 1910. április 23. – Budapest, 1985. július 24.
1935-ben a budapesti Országos Rabbiképző Intézetben rabbi oklevelet szerzett. 1935-től a józsefvárosi zsinagógában rabbi-helyettesként és hitoktatóként működött, 1945-től főrabbi, 1959-től a Budapesti Rabbiság igazgatója (rituális főfelügyelő), az Országos Rabbi-képző Intézet tanára. Tagja volt az Országos Rabbitanácsnak. 1971-től haláláig országos helyettes főrabbi, egyidejűleg a budapesti Dohány utcai Főtemplom vezető rabbija volt. A Pázmány Péter Tudományegyetemen bölcsészettudományi doktorátust szerzett. 1980. június 8-án Budapest 17. számú egyéni választókerületében, majd 1985. június 8-án, az országos listán országgyűlési képviselővé választották.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A budapesti rendőrfőkapitány javaslatára az országos rendőrfőkapitány 2010. október 4-ei hatállyal a szolgálat érdekében, beleegyezésével, eredeti beosztásából történő egyidejű felmentésével áthelyezte Salgó László r. százados urat a BRFK XVII. kerületi Rendőrkapitányság vezetőjét a BRFK VIII. kerületi Rendőrkapitányság állományába és megbízta a kapitányságvezetői feladatok ellátásával.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Állománygyűlés
Vezetői kinevezések a VIII. kerületi Rendőrkapitányságon

2011. augusztus 2. 13:39

Ünnepélyes keretek között, 2011. augusztus 01 – jén a VIII. kerület Rendőrkapitányság teljes állománya részvételével került sor az új vezetők beiktatására. A Józsefvárosi Önkormányzat tanácstermében, amely helyt adott a neves eseménynek, megjelent még Dr. Kocsis Máté polgármester és Fuxreiter Róbert r. őrnagy, a IX. kerületi Rendőrség megbízott Kapitánya.

Az egybegyűlteket, Salgó László r. őrnagy, a VIII. kerületi Rendőrség Kapitánya köszöntötte, majd rövid beszéde után megtörtént a megbízások ünnepélyes átadása. A Kapitányságvezető helyettes Wieszt Ferenc r. őrnagy, a Közrendvédelmi Osztály vezetője lett, aki 1996 óta szolgál Józsefvárosban. Köszöntő beszédében kiemelte, büszke arra, hogy józsefvárosi rendőr és nagy megtiszteltetés számára a kapitányságvezető helyettesi pozíció. A Bűnügyi osztály vezetésével Oláh Zsolt r. alezredest bízták meg, aki harminc éves rendőri szakmai múltjával és tapasztalatával méltán említhetjük a legmegfelelőbb vezetők között. További megbízások is átadásra kerültek, többek között a Vizsgálati osztályvezetői, amit Dauda Márta r. hadnagy, és a Bűnüldözési alosztály vezetői, amit Kazup Éva r. hadnagy tölt be. Ezúton is gratulálunk és sok sikert kívánunk munkájukhoz.


Wieszt Ferencnek, az új Kapitányságvezető helyettesnek gratulál Kocsis Máté

A megbízások átadását követően, Fuxreiter Róbert r. őrnagy leköszönő beszédét hallgattuk meg, aki a VIII. kerület Kapitányságvezető helyettesi pozíció helyett, a IX. kerületi Rendőrkapitányság megbízott Kapitányi tisztjének betöltésére kérték fel. Megható beszédében kiemelte, büszke munkájára és köszönettel tartozik a VIII. kerületnek, mind a szakmai tapasztalat megszerzése, mind az emberi összetartozás terén sokat tanult az itt élő állampolgároktól és rendőr társaitól, vezetőitől egyaránt. Fuxreiter Róbert r. őrnagynak ezúton szeretnék gratulálni új megbízásához és egyúttal szeretnénk megköszönni a Józsefvárosért tett áldozatos és lelkiismeretes munkáját.


Az ünnepséget Dr. Kocsis Máté polgármester úr zárta, a már-már hagyománynak mondható jutalomüdülések átadásával. Ebben az évben is több, VIII. kerületben szolgálatot teljesítő hivatásos és közalkalmazott, a rendőrség állományában dolgozót tüntettek ki azzal, hogy a Balaton partján, a Józsefvárosi Önkormányzat káptalanfüredi üdülőjében töltsenek el családjukkal egy-egy hosszú hétvégét. A jutalmazottak fáradságos és lelkiismeretes munkájukkal érdemelték ki azt a megtiszteltetést, melyben a VIII. kerület Polgármestere részesítette őket. A kitüntetetteknek kellemes időtöltést és további sikeres munkát kívánunk.
Az ünnepség végeztével az állomány tagjai, eme nevezetes napot megörökítvén a Nemzeti Múzeumnál fotózáson vettek részt.


Komcsákné Sz. Magdolna
Sajtóreferens
BRFK, VIII. kerületi Rendőrkapitányság

Hozzászólások

# | zafir zafir - 2012 04 20 ¦ 11:26:51
Ez igen! De szeretném már látni egy krimit, amelyikben nem Derrick, nagy Colombo hadnagy nyomoz, hanem egy rituális főfelügyelő. Tudok is egy ilyen régi esetről, amelyeiket még nem filmesítették a holivúdban zsidó filmesek.
Nagyon jól végezhetik a dolgukat, mert nem szivárognak ki részletek a rituális eseményekről. Mert ők felügyelnek a részletekre. Most már , itt az informatika világában átképezték öket virtuális felügylőkké. Náluk is követelmény a mihama-rabbi E-lő-képzettség.
# | postaimre postaimre - 2012 04 20 ¦ 11:50:41
Salgó László múltja
Political Capital2002.07.11., 14:23 2006.10.15., 11:12 267

Salgó Lászlóról az ORFK új vezetőjéről kiderült III/I-es hírszerzői múltja. A Fidesz számára ügynöki múltja és törvénytelen intézkedései miatt elfogadhatatlan személlyé vált Salgó László országos rendőrfőkapitány - jelentette ki Pokorni Zoltán a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Magyarország államformájáról korábban talán tévesen állapították meg, hogy az részvénytársaság, ma már inkább azt lehet mondani, a hálózatok kormányának országa. Lamperth Mónika arra a kérdésre válaszolva, volt-e Salgó László, az ORFK vezetője III/III-as ügynök, és tudták-e ezt kinevezésekor elmondta: tisztában volt a tábornok szakmai múltjával.

Salgó Lászlóról az ORFK új vezetőjéről kiderült III/I-es hírszerzői múltja. A Fidesz számára ügynöki múltja és törvénytelen intézkedései miatt elfogadhatatlan személlyé vált Salgó László országos rendőrfőkapitány - jelentette ki Pokorni Zoltán a párt elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón. A Fidesz elnöke úgy fogalmazott: Magyarország államformájáról korábban talán tévesen állapították meg, hogy az részvénytársaság, ma már inkább azt lehet mondani, a hálózatok kormányának országa. Lamperth Mónika arra a kérdésre válaszolva, volt-e Salgó László, az ORFK vezetője III/III-as ügynök, és tudták-e ezt kinevezésekor elmondta: tisztában volt a tábornok szakmai múltjával. Közölte, hogy Salgó László elemző tisztként dolgozott, nem volt ügynök, hanem az ügynöki jelentések regisztrálásában, továbbításában és kódszámmal ellátásában működött közre. Megjegyezte, hogy ezzel az előző belügyminiszterek - köztük Pintér Sándor - is tisztában voltak.

Összefoglaló

Salgó Lászlót támogató érvek:
- Salgó szakmai múltjának minden részletét ismerte minden belügyminiszter, akivel eddig alkalma volt együtt dolgozni: Horváth Balázs, Boross Péter, Kónya Imre, Kuncze Gábor, Pintér Sándor - jobboldaliak és 'ballibek' egyaránt
- Salgót pár hónapja éppen a Fidesz-kormány nevezte ki Tolna megyei rendőrfőkapitánynak

Salgó Lászlót kritizáló érvek:
- Salgó hírszerzői múltjából következő zsarolhatóság miatt alkalmatlan a rendőrfőkapitány tisztségére
- Salgó nem maradhat az ORFK élén, mivel a titkos ügynöki múltja akadályozhatja a rendőrség munkájához szükséges nemzetközi együttműködést
- Salgó 1985-ben makói rendőrkapitányként a Történeti Hivatal dokumentumai szerint napi operatív információs jelentést készített Lezsák és más írók tevékenységéről


Salgó László országos rendőrfőkapitány: (In: Lindner András, Horváth Zoltán: Salgó László országos rendőrfőkapitány, HVG, 2002. június 27 .) "úgy történt, hogy a rendőrtiszti főiskolán angolul tanultam, és - tekintettel arra, hogy a hírszerzés nyelveket beszélő fiatalokat keresett - megkerestek engem is. Én pedig úgy éreztem, hogy ez olyan terület, ahol - mivel mindig kitűnő voltam - még a legjobbak közt is a legjobb lehetek. (...) amit ott tanultam, nyelvet, szituációs elemzéseket, az emberi lélek árnyaltabb megismerését, azt mind életem fontos részének tartom. (...) Miután nyelveket beszélő embert nagyítóval sem találtak, így én ott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnál néhány évig kémelhárítással foglalkoztam. Azt követően 1983-86 között értékelőtiszt lettem, így a megyei főkapitánynak s a helyettesének készítettem elő éves összefoglaló jelentéseket, kriminálstatisztikai elemzéseket".

Pokorni Zoltánt (In: A Fidesz szerint a kormányfő után már az országos rendőrfőkapitány is alkalmatlan, Magyar Hírlap, 2002. június 27.) "Fidesz számára ügynöki múltja és törvénytelen intézkedései miatt elfogadhatatlan személlyé vált Salgó László országos rendőrfőkapitány. (...) most, hogy Salgó Lászlóról kiderült III/I-es hírszerzői múltja, érthető, miként foglalhattak le 'törvénytelen módon, az ügyészség figyelmeztetése ellenére iratokat a Fidesz kampánycégénél. (...) Salgó hírszerzői múltja a feladatra alkalmatlanná teszi: 'a rendőrfőkapitány zsarolhatósága miatt. A Fidesz elnöke utalt rá: a Medgyessy-kormány éppen egy hónapja lépett hivatalba. A Fidesz politikusának megfogalmazása szerint ez alatt az egy hónap alatt az ország 'visszaesett a múlt posványába, amit a volt ügynökök, hálózati emberek, besúgók, kémek hoztak vissza'".

Salgó László országos rendőrfőkapitány közleménye szerint (In: Kis Ferenc: Ügynök volt az első számú rendőr is, Magyar Nemzet, 2002. június 28.) "szolgálati időm teljes tartama alatt pontosan ismerték az arra illetékesek életrajzi adataimat". Salgó nyilatkozatában beismerte: "1974-1977 között a BM tisztjeként hírszerzéssel foglalkozott, majd pályát módosított, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hivatásos tisztjeként dolgozott. Eközben 1977-től 1983-ig a megyei főkapitányságon belül a III/II-es osztályon volt elhárítótiszt, majd 1987-ig értékelő tiszti feladatokat látott el".

A Fidesz szerint Salgó nem maradhat az ORFK élén (u.o.), "mivel a titkos ügynöki múltja akadályozhatja a rendőrség munkájához szükséges nemzetközi együttműködést".

A Magyar Hírlap szerint (Salgó tábornok, Magyar Hírlap, 2002. június 29.) "meglepő lett volna, ha az elmúlt napok fölajzott ügynökhangulata után az ellenzék nem köt bele Salgó László rendőr tábornokba is, miután köntörfalazás nélkül beszámolt szakmai életútjáról. És még meglepőbb lett volna, ha megint nem lehetünk tanúi tudatos félremagyarázásoknak, ferdítéseknek. Salgó tábornok egyebek között elmondta, hogy kijárta a rendőrség hírszerzőtanfolyamát, de a szimatolómunkát már nem vállalta, más beosztást kért. Ebben a munkakörében pedig kémelhárítói feladatokat is ellátott. Ilyen egyszerűen mondta, szépítés nélkül. De mindez elég volt Pokorni Zoltánnak és a Fidesz más vezetőinek arra, hogy nyomban 'Salgó-ügy' legyen, amelyben az ő tolmácsolásukban immár mindennek más az értelme. A rendőrtiszt 'ügynök', 'spicli' és még ki tudja, mi, méltatlan az országos főkapitányi sarzsi betöltésére. Pokorni szellemi főnökére, Orbán Viktorra is rálicitált, mert köztársaságunk szerinte immár nem is részvénytársaság, hanem főcsoportfőnökség, hálózat. Kiváló jelszó, amelyet aztán buzgón lehet ismételgetni, nem kis károkat okozva még önmaguknak is. A gond azzal kezdődött, hogy az ellenzék Salgó tábornokban emberére talált, aki tud riposztozni. Fölidézni például, hogy szakmai múltjának minden részletét ismerte minden belügyminiszter, akivel eddig alkalma volt együtt dolgozni: Horváth Balázs, Boross Péter, Kónya Imre, Kuncze Gábor, Pintér Sándor - jobboldaliak és 'ballibek' egyaránt. És emlékeztetni tudott arra, hogy az ő munkájára minden korábbi és mai kurzusnak szüksége volt. Amíg politizálási szándék nélkül szolgálta a Fidesz-MDF kormányt is a közbiztonság védelmében, nem volt semmi baj vele, de most, hogy a mai baloldali kormánytól fogadta el a sarzsit, egyszerre csak úgy 'ügynök' lett, akivel 'kísért a múlt'. Ne egyszerűsítsünk, nem szimplán propagandáról van szó. A kulcsszó is Salgó tábornoktól származik. Idézte Pokorni Zoltánnak az egyik mondatát: 'A rendőrség a mi bőrünkre vadászik' - így a Fidesz-elnök, vagyis közreműködik a gyanított anyagi visszaélések föltárásában. Hogyne volna hát ellenség az ilyen tábornok..."

Tanács István szerint (Móres, Népszabadság, 2002. július 1.) "Pokorni Zoltán elolvasta a HVG-ben az országos rendőrfőkapitánynyal közölt interjút, amelyben dr. Salgó nemcsak hogy nem tagadja kémelhárító múltját, hanem még hangsúlyosan hivatkozik is rá - mindjárt meg is vonta tőle a Fidesz a bizalmát. Amikor mondták neki, hogy ezt a kémelhárítót pár hónapja éppen a Fidesz-kormány nevezte ki Tolna megyei rendőrfőkapitánynak, és hogyhogy akkor még megbíztak benne, Pokorni azt felelte: azok nem ők voltak, hanem valami Pintér nevű. Akit érdekel, hogy ez a Pintér miért bízott meg Salgóban, az keresse meg őt magát, és kérdezze meg tőle. Úgy tűnik, a Fidesz elnöke már nem is emlékszik, ki az a Pintér, meg hogy mi közük volt hozzá, amíg nem hágtak ekkora erkölcsi magaslatokra. A következetes jobboldali logika szerint Medgyessyben az az erkölcstelen, hogy letagadta a főcsoportfőnökséget, Salgóban viszont éppen az, hogy sosem csinált titkot belőle. Persze erkölcstelen itt a nép is: egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 69 százaléka úgy nyilatkozott, hogy Medgyessy Péter ne mondjon le kémelhárító múltja miatt. Mivel vannak véleményformálók liberális körökben is, akik ennek az ellenkezőjét gondolják, itt is felmerül a kérdés: mi a helyzet, ha a közvélemény nem akar hallgatni a véleményformálókra? Ilyen esetben lehet-e a népnek igaza, és következik-e ebből valami? Vagy inkább úgy áll a helyzet, hogy akkor még igaza volt a népnek, amikor kiszavazta Orbánt a hatalomból, de most, amikor a nép azt akarná, hogy a Medgyessy ne magyarázkodjon reggeltől estig, hanem kormányozzon, már nincs neki igaza?"

Mészáros Tamás: (A Salgó-abszurd, 168 Óra, 2002. július 4.) "láttam Salgó Lászlót, az országos rendőrfőkapitányt, amint épp egy héttel ezelőtt egy reggeli tévéműsorban mintegy mellékesen elmesélte, hogy 1974 és 1977 között hírszerzőkiképzést kapott, majd 1983-ig kémelhárító volt Csongrád megyében. Jóllehet a beszélgetés a tábornok egész eddigi életpályáját felölelte, és legfőképpen választott hivatásának személyes vezérelveiről szólt, nem kellett különös éleslátás ahhoz, hogy az ember felismerje: aligha véletlen egybeesés, hogy a főkapitány éppen most, a Medgyessy-ügy idején nyilatkozik a múltjáról. Úgy tetszett, mintha Salgó elébe akarna menni a nemsokára várható ellenzéki támadásnak; talán megtudta, mire készülnek ellene, talán úgy gondolta, mindenesetre jobb, ha megelőzi őket".

Mészáros szerint "a főkapitány tökéletesen, már-már feltűnően nyugodt volt azon a reggelen. És annak mutatkozott késobb, az Aktuális adásában is. Semmi magamentséget, semmi kétértelmű bizonykodást nem hallhattunk tőle. Egyszerűen és tényszerűen elmondta, mikor mit vállalt, mit végzett - majd nem minden rátartiság nélkül, emelt fővel közölte, hogy valamennyi életrajzában, pályázati anyagában feltüntette szolgálati adatait, mindenkori felettesei pedig mind a mai napig a teljes szakmai életrajza ismeretében tartottak igényt szolgálataira. Az ember óhatatlanul arra gondolt, nohát, itt van ez a múltból 'átívelt' rendőrtiszt, akinek a rendszerváltás után mindahány belügyminiszter, tehát Horváth, Kónya, Boross, Kuncze és Pintér urak egyaránt egyengették a karrierjét, mígnem Lamperth Mónika jóvoltából most pályája csúcsára érkezett - tessék, ezzel kezdjenek valamit a Fidesz ádáz Savonarolái, ha tudnak".

Mészáros szerint "Salgó ellen átgondolatlanul, mondhatni mohón beindított hecckampány azonmód leleplezte, milyen álságos a Fidesz 'morális' propagandája. De még valamit nyilvánvalóvá tett. Megmutatta, hogy ha rajtuk múlna, az önös politikai praktikum jegyében nem ismernének korlátokat mindazok diszkreditálásában, akik kényelmetlenek a számukra - és életkoruknál fogva valamilyen szerepet vállaltak a 'létező szocializmus' évtizedeiben. Ha ugyanis egy profi rendőrnek váratlanul minden további nélkül terhére írható, hogy szükségképpen végigjárta a szolgálat különféle fajtáit, és elsajátította azok képzési metódusait, akkor nincs megállás. Azontúl csupán politikai pragmatizmus kérdése, hogy mindazok közül, akiknek a rendszerváltás nem törte ketté a szakmai pályafutását, kiket és mikor minősíthetnek visszamenőleg is szalonképtelennek".

Balsai István az MDF frakcióvezetője szerint (In: Varga Gergely: Az MDF újabb fehér foltot talált Salgó főkapitány múltjában, Magyar Hírlap, 2002. július 5.) Salgó László országos rendőrfőkapitány 1985-ben makói rendőrkapitányként "a Történeti Hivatal dokumentumai szerint napi operatív információs jelentést készített Lezsák és más írók tevékenységéről, amelyben az ellenséges ellenzék képviselőiként tüntette fel Lezsák mellett Csoóri Sándor, Ilia Mihály, Baka István, Nagy Gáspár és Zalán Tibor írókat. Mint mondta, a jelentésben az információ forrását megbízhatónak és ellenőrzöttnek nevezték, a tartalmát viszont nem ellenőrzöttnek. A megbízhatóságot Salgó jelentette, akinek ebben az időben már Makó rendőrkapitányaként kellett volna dolgoznia, azonban úgy látszik, ez csak fedő munkahelye volt - fogalmazott Balsai. Hozzátette, a napi operatív jelentéseket a belső elhárítás munkatársai készítették, amely korántsem azonos a Salgó által több nyilatkozatban is elismert kémelhárítással. A frakcióvezető szerint nem tévedett Pokorni Zoltán lemondott Fidesz elnök, amikor korábban azt mondta, részvénytársaság helyett hálózati kft.-vé kezd átalakulni a jelenlegi hatalom. Kiemelte, a Salgó hivatalba lépését követő nyilatkozatai nem egyeznek a most napvilágra került dokumentumok tartalmával. Az MSZP és az SZDSZ szerdán azt mondta, hogy le kell zárni a múltat, és a jövővel kell foglalkozni, ami szép kijelentés, de csak akkor lehetséges, ha mindenki feltárja rendszerváltás előtti tevékenységét. Balsai hangsúlyozta, ragaszkodnak a Medgyessy Péter múltjával foglalkozó vizsgálóbizottság létrehozásához, de ehhez hosszabb időre van szükség, mint amit a kormány támogat".

Tar Zsuzsanna, Czirják Imre szerint (Kihagy Salgó László emlékezete?, Magyar Nemzet, 2002. július 6.) "Salgó László országos rendőrfőkapitány az Origónak kijelentette: soha nem szerzett adatokat és nem dolgozott a III/III-as csoportfőnökségnek. Ugyanakkor elmondta, hogy értékelő tisztként 'átmehettek' rajta olyan iratok, amelyeket a III/III-as és más szolgálatok szereztek. A Heti Válasz tegnap olyan dokumentumot hozott nyilvánosságra, amelyet a III/III-as csoportfőnökség készített, és az irat alján a jelenlegi főkapitány neve olvasható. Az irat 1985-ben keletkezett; benne Lezsák Sándor jelenlegi MDF-es képviselő megfigyeléséről és tevékenységéről olvasható néhány sor. Az irat megemlíti még Csoóri Sándort, Baka Istvánt és az irodalmi élet más szereplőit is. Salgó közölte: nem emlékszik a jelentésre, nem ismeri a forrást sem, és a jövőben nem is kíván foglalkozni a témával".
# | postaimre postaimre - 2012 04 20 ¦ 11:51:59
Leszavazták a belügyminiszter rendőrkapitányát
2012, április 19 - 18:26


Nem fogadta el a VIII. kerület fideszes többségű közgyűlése a kerület rendőrkapitányának, Salgó Lászlónak a 2011. évi beszámolóját. Kocsis Máté, a kerület fideszes polgármestere és az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának az elnöke is nemmel szavazott, és ugyanígy tett a Jobbik képviselője, Pintér Attila is. Az MSZP és az LMP politikusai azonban kielégítőnek találták a beszámolót, így elfogadták azt.

Pintér Attila a bűnözési statisztikákkal kapcsolatban kérdezte a rendőrkapitányt. Emlékeztette arra, hogy 2010-hez képest egyes bűncselekmények száma jelentősen megnövekedett. Példaként említette, hogy a kerületben 2010-ben csak 35 rablást követtek el, míg 2011-ben már 170-et, ami közel 500 százalékos emelkedést jelent! De jelentősen megugrott a kábítószerrel való visszaélések száma is.

Salgó László úgy válaszolt, hogy a munkáját lelkiismeretesen végzi, de nem állnak rendelkezésére összehasonlító statisztikák, illetve csak 2011-től rendőrfőkapitány.

Kocsis Máté, a kerület polgármestere is kritikával illette Salgó munkáját. Elmondta: maga is úgy érzi, hogy romlott a közbiztonság, annak ellenére, hogy mindent megadtak a rendőrségnek - anyagi forrásokat, gépkocsikat, illetve segítették a rendőrök lakáshoz jutását is. Kitért arra, hogy a prostitúció újra burjánzik a kerületben, annak ellenére, hogy korábban sikerült azt visszaszorítani.

Pintér Attila arra volt kíváncsi, hogy hány rendőr, illetve hány járőr van a VIII. kerületben. Salgó László válaszában elmondta, hogy 250-300 fő a kerület rendőri állománya, és 14 járőr áll rendelkezésre, egy időben azonban csak 6 kocsi van kint az utcákon, többnyire 1 rendőrrel.

A Jobbik politikusa azt javasolta, hogy működjenek együtt a VIII. kerület biztonsági szolgálatának járőreivel, az úgynevezett Jófiúkkal. Azt tanácsolta, hogy a Jófiúk közösen járőrözzenek a rendőrséggel. Ez szerinte több szempontból is hasznos lenne, ugyanis így eredményesebben tudnák használni a Jófiúk négy terepjáróját, a rendőr nem egyedül lenne, továbbá intézkedni is hatékonyabban lehetne.

Salgó László erre úgy válaszolt, hogy csak a BRFK köthet ilyen megállapodást, neki erre nincs lehetősége.

A rendőrkapitány beszámolóját a Fidesz-frakció, Kocsis Máté, illetve a jobbikos Pintér Attila nem fogadta el.

barikad.hu
# | postaimre postaimre - 2012 04 20 ¦ 11:52:37
Koncepció nélküli a kerületi kapitányok csereberéje?

hvg.hu
Sorban lecserélődtek a fővárosi kerületi kapitányságok vezetői azóta, hogy Tóth Tamás irányítja Budapest rendőreinek munkáját. A cserék nagy része információink szerint egyszerűen azért történt, mert Tóth mindenhol a saját embereit akarja látni. Ennek ellenére akadt már olyan hű ember, akinek szintén távoznia kellett. Ez pedig szakmabeliek véleménye szerint azt jelzi, hogy a csereberékben semmi koncepció nincs.
Twitter

Egymás után kötött útilaput a kerületi rendőrkapitányok talpára tavaly július 1-jével való kinevezése óta Tóth Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője. Legutóbb az újpesti kapitánynak, Baranyi Róbertnek kellett távoznia, aki így nyugállományba vonult. Helyére egyelőre senkit sem találtak.
Még a korábbi éra cseréi

Tavaly január 20-ával három kerületnek is új kapitánya lett: a VIII. kerület élére Plánk Róbertet, II. kerületére Bucsek Gábort – aki a Nemzeti Nyomozó Iroda Szervezett Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője volt – nevezték ki. Bucsek azonban nem sokáig maradt a II. kerületben, onnan átigazolt a Nemzetvédelmi Szolgálathoz. Plánk esetében pedig, mivel ő a VI. kerületi rendőrkapitányságot irányította, őt Bartus Zoltán váltotta. Szintén Tóth Gábor idején, 2007-ben került a VII. kerületi kapitányság vezetői székébe Nagy Zoltán ezredes.

Tóth a kormányváltás utáni előre lépésével megüresedett belvárosi kapitányi helyre Kőhalmi Zsolt került. Az alezredes a XVIII. kerületet hagyta hátra, ahova Kékesi András ezredes, a BRFK ellenőrzési szolgálat vezetője került. A Tóth bűnügyi helyettesévé előlépett Fülöp Valter ezredes, volt XII. kerületi rendőrkapitány székébe Farkas Csaba alezredes, a Budaörsi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának korábbi vezetője ülhetett.

A második kör

A tavalyi önkormányzati választások után rögtön hat kerületben történt rendőrkapitány-váltás. A VIII. kerületi kapitányság irányítását az egykori országos főkapitány fia, Salgó László őrnagy vehette át. A Ferencvárosba és a XVII. kerületbe Heves megyéből érkeztek a kapitányok, az előbbibe Lóczi Zsolt ezredes (a főkapitányság volt bűnügyi igazgatója), az utóbbiba Kohári Péter alezredes, aki Füzesabony rendőri vezetését hagyta hátra ezért a beosztásért. Salgó László helyére, a XVI. kerületbe Terdik Tamás századost tette meg Tóth Tamás. A VIII. kerületből a XIX. kerületi kapitányságra száműzték Plánk Róbert ezredest, aki a mostani budapesti főkapitány elődje, Tóth Gábor embereként kezelnek. A kőbányai rendőrkapitányság élére pedig Tóth Béla ezredest, a BRFK Bevetési Főosztályának korábbi vezetőjét nevezték ki. Mintegy másfél hónap múlva azonban a X. kerületi kapitányi székben már nem ő, hanem Gyetvai Tibor alezredes ült. Tóth Bélának állítólag azért kellett nyugállományba vonulnia, mert előző beosztásában aggályok merültek fel munkájával kapcsolatban.

A harmadik forduló

A tavaly november 11-ével Heves megyei főkapitánynak kinevezett volt angyalföldi kapitány, Ormossy Attila helyére Paál Péter György alezredes került. Változás történt a III. kerületben is, hiszen az óbudai kapitány, Markó Attila ezredes bekerült a BRFK Teve utcai központjába, miután ő lett a testület rendészeti igazgatója. Beosztását korábbi helyettese, Horváth Attila őrnagy kapta meg. A II. kerületből távozó Bucsek Gábor helyére Seres Ernő őrnagyot tették. Szintén tavaly év végén távozott Krammer György ezredes, Zugló rendőrkapitánya. Feladatait idén február 1-jéig Fodor Ferenc százados, bűnügyi osztályvezető látta el, amikor is a kapitányság élére kinevezték Réti László alezredest, a szekszárdi rendőrkapitányság egykori bűnügyi vezetőjét. Idén január 1-jétől pedig női rendőrkapitánya is van a fővárosnak, miután a XX-XXIII. kerületben Répás Péter alezredest Makádi Katalin váltotta.

Akik maradhattak

Tóth Tamás nem mert hozzányúlni az I. kerületi rendőrkapitányhoz, Kesztyűs Rudolf ezredeshez. Ez talán nem véletlen, Kesztyűs ugyanis az első Orbán-kormány idején a miniszterelnök tanácsadója volt, és a kormányváltás után került Buda központi városrészének rendőrsége élére. A kapitány erős pozícióját mutatja az is, hogy bár a nyugdíjkorhatárt elérte, maradhatott a helyén, vezetői megbízatását meghosszabbították.

Nem kellett távoznia a XI. kerületi kapitánynak, Balázs Norbertnek sem. Egyes vélemények szerint az alezredes nem igazán mutogatja magát, de szakmai tevékenységét nem is kérdőjelezik meg. A XV. kerületben is maradt a 2005 óta kapitány Galambos Ferenc alezredes. A XXI. kerületi főrendőr, Nagy András alezredes is jól teljesíthet, hiszen személyét nem kezdték ki. Pedig Csepelre vetülhet a legnagyobb figyelem amiatt, hogy ott lakik az országos rendőrfőkapitány, Hatala József. A szomszédos kerület rendőrkapitányát, Strauss Zsolt alezredest sem állította fel a kapitányi székből a fővárosi főrendőr, amit a hvg.hu-nak azzal indokoltak, hogy szakmailag nem lehet kikezdeni a személyét.

Előre megírt jegyzőkönyvek

Mindazonáltal – jegyezték meg forrásaink – egyik kapitány sem érezheti magát biztonságban a helyén, hiszen akadtak rendőrkapitányok, akik egyik percről a másikra értesültek arról, hogy leváltják őket. Úgy tudjuk, reggel hat órakor hívták fel a BRFK központi ügyeletéről a volt kőbányai kapitányt, Ács Péter ezredest, Ferencváros egykori rendőri vezetőjét, Béres László ezredest, illetve a már említett Baranyi Róbertet is, hogy fél nyolcra Tóth Tamásnál kell lenniük. Ott közölték velük menesztésüket, azzal, hogy természetesen maradhatnak jóval alacsonyabb beosztásokban, például kerületi kapitányságok főnyomozójaként. Erre az ajánlatra egyik rendőri vezető sem csapott le. Valószínűleg Budapest főrendőre sejtette, hogy így lesz, ugyanis – információink szerint – előre elkészített jegyzőkönyvet tett az érintettek elé, amelyben már ott állt, hogy nem fogadják el a felajánlott beosztást, hanem a nyugállományba vonulást választják.
# | zafir zafir - 2012 04 20 ¦ 12:08:30
Cserélgetni kell a kerületi kapitányságok vezetőit, nehogy kiismerjék magukat a környéken. Ez nem rendőri irányitás, hanem káosz. Bezzeg a kúria vezetését bebetonozták.
Az én kerületemben az elmúlt 20 év alatt meg nem tudom mondani, hány vezetőcsere volt. Talán az is számít, ha ellenzéki vezetésű a kerület, mert azokban nem bízik a kormány. Emiatt kell a járásokat is megszervezni. El sem tudom képzelni, hogy egy járás élére ne kormánypárti kerüljön.
# | postaimre postaimre - 2012 04 20 ¦ 12:19:57
Zafir, "ellenzéki" zsidó ez mind és hol az egyik kap többet, hol a másik. A nemrég lecserélt BRFK vezér Tóth Gábor is a kapcsolataiból él, amit úgy épített ki, hogy megismerhette a zsidómaffiát és beépülhetett. A szívesség ugye szívesség.
Érdeke, de Hataláról mély csend van, ahogy az álPinyót is dudják rendesen.
# | turulcsalád turulcsalád - 2012 04 20 ¦ 12:24:59
Ugye aki 1910 ben született Salgo az nem
a 2011 ben javasolt elötte kém-hirszerzö stb
Salgo?(rabbiképzett 100 éves hogy az a magasságos kaporszakállu.....)
# | postaimre postaimre - 2012 04 20 ¦ 12:38:25
Turul, kapcsold át a váltót a szürkében, hogy ne láss szürkébben! Hát persze, hogy nem az, hanem egy másik nem az.
# | zafir zafir - 2012 04 20 ¦ 12:42:23
Igazad van Imre. Megfeledkeztem arről, hogy ezek egy metszett tőről fakadtak.
Most csak egy vezető beosztású személyt vizsgáltunk felületesen . Mégis mennyi mocsok derült ki. Megdöbbentő, mennyi szemét van a felszín alatt. És felette is. Mikor lesz itt tiszta közélet és korrupció mentesség? Talán soha.
Itt van ez a Leisztinger-ügy is! Hogy tudtak ezek rövid idő alatt ekkora vagyonra, befolyásra szert tenni? A nép meg nyomorog.
http://index.hu/b...sztingert/
# | hitlerszalonna hitlerszalonna - 2012 04 20 ¦ 13:02:52
Mit mondott Salgó? Hogy lelkiismeretesen végzi a munkáját. Látszik is. A kerületi rablásokat át is lehet nevezni rabbilásoknak, ha 500%-os a növekedés. Még megérjük hogy kipában fognak igazoltatni a rendőrök, vagy átszabják a sipkájukat fekete széles karimájúra és abban büntetnek ja igen

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.67 másodperc
71,941,331 egyedi látogató