Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kedves Pindroch Tamás, Tisztelt Főszerkesztő Úr!

Kezemben tartom a Zuglói Lapok 2012. április 12-i számát. Megszámoltam: 9 lokális politikai vonatkozású cikkből 8 (!) fideszes politikusok erőfeszítéseiről, velük kapcsolatos csak pozitív hírekről, kerületi eredményeikről szólnak. Az újság Az ellenzék hangja rovatban szólaltatja meg a nem fideszes(eke)t. Az iménti zárójel oka a szóba hozott lapszám 5. oldalán található: az egyszem ellenzéki megszólaló, Pelyva György MSZP-s képviselő szerepeltetése azt sugallja, hogy most egy személyben ő Az ellenzék Zuglóban, mert sem jobbikos, sem LMP-s, sem ZÉK-es politikai vélemény nem kapott helyet az egész (!) újságban. Pusztán csak az említett pártok neveit is kizárólag a képviselői fogadóórákat feltüntető hirdetésben találja meg a szemfüles olvasó. Bizony. Nekem feltűnt, és nem lehetek vele egyedül.

Szerintem nem járok messze az igazságtól, ha azt mondom, illene az „ellenzék hangjának” minden, vagy a legtöbb politikai vonatkozású cikkben megjelennie egy olyan lapban, amit nem csak fideszes adófizetők forintjaiból tartanak fent. Hadd nevezzem meglehetős visszafogottsággal ízléstelenül egyoldalúnak a Zuglói Lapokat, ha nem lennék ilyen finomlelkű, azt mondanám, hogy ön egy olyan gátlástalan, már a látszatra sem adó újságot főszerkeszt, amelyhez képest a Horváth Márton-féle Szabad Nép egyenesen Freedom House-különdíjas. Önök egy évi 43 milliós költségvetésűre duzzasztott önkormányzati pénzből készült 16 oldalas Fidesz-kampányanyaggal tömik a postaládánkat. Hol van már a jó söjtöri lakoma vagy a kakaóbiztos számítógépek, a vizitdíj automaták kora, azok a régi szép idők, amikor a levegőért kapkodó fideszes képviselők legmélyebb erkölcsi felháborodásukkal tiltakoztak a közpénzek ilyen pofátlan elherdálása ellen?

Hát nem maradt önök között egy tisztességes ember sem, aki felemelné a hangját a kiegyensúlyozott önkormányzati lapkiadás érdekében? Úgy hallom azonban, nem elszigetelt jelenségről van szó.

Ön tapasztalt újságíró. Nem tartja pusztán zsurnalisztikai szempontból vállalhatatlannak, hogy egy önkormányzati fenntartású újságban egy rovat „Az ellenzék hangja” címet viseli? Mármost milyen ellenzéké? Ennek az az egyértelmű üzenete, hogy az elvileg a zuglói polgárok pénzéből is fenntartott önkormányzati Zuglói Lapok vezetése mintegy magától értődő állapotnak tekinti, hogy a „Csak a Fidesz!” uralja a legfontosabb önkormányzati médiafelületet, meg van úgy mellékesen koloncnak az az „ellenzék” is, aminek azért dobunk 1000-1200 karaktert. Szégyelljék magukat!

Egy idő után elmegy az ember kedve attól, hogy kötelező panelként az első oldalakon Kozsó-tinccsekkel rémisztgető Dr. Papcsák Ferenc polgármester már-már heroikus módon megkomponált hősbeszámolóit, aztán egyvégtében a csupajófej fideszesekről szóló híreket olvassa, mire az 6-7. oldal környékén végre eljutna addig is, hogy mi is történt Zuglóban. Ha eljutna. Mert én például szívesen olvasnék róla, hogy 10 millió forint közpénzből miért kellett (csak) a Magyar Nemzetet és a Magyar Hírlapot előfizetni a XIV. kerületi közintézményeknek? Javítson ki, ha tévedek: ugye az egyik sajtóorgánum ellenzéki, a másik kormánypárti?

Hadd tegyem fel önnek a kérdést, kérem, nézzen a lelkiismerete mélyére, és tegye félre egy percre azt a megfelelési kényszert, aminek hatására önnek egy ilyen újságot kell szerkesztenie: nem lenne ön a fideszes értelmiségi holdudvar tagjaként teljes joggal mélységesen felháborodva azon, ha például a zuglói önkormányzat minden intézményébe csak a Népszabadság és a Népszava járna? S ha egykor talán így is volt (erről nincsen információm, de sajnos nem tartom elképzelhetetlennek), nem éppen önöknek kellene megmutatniuk, hogy lehet máshogy, hogy lehet becsületesen, intellektuálisan tisztességes módra, nem betegesen kicsinyesen és önzően intézni közös dolgainkat, ahogyan erről 2010 áprilisa előtt szó volt?

Szóval köszönöm: ezt az egészet így nem... Ha abból a 43 millió forintból, amit évente a jelenleg már teljes mértékben fideszes házikiadványként működő Zuglói Lapokba „beltolnak”, hajlandóak lesznek egy tisztességes újságot kiadni, ami valóban pártatlanul tájékoztat a kerület életéről, újra el fogom olvasni a lapot. Apropó, mikor is kezd neki a Bosnyák tér rendbetételének a Csak a Fidesz? Eddig ugye azért nem lehetett, mert a helyi fülkeforradalom szerint a "komcsik" meg "szadesz" szórta a pénzt. No comment. Ne értsen félre: nekem a posztkommunistákról és a temetetlenül dögsorsa jutott SZDSZ-ről is ugyanaz a véleményem, azonban az elmúlt két évben szédületes gyorsasággal dobogós helyre tornászta fel magát a Fidesz is, és ezzel egyre többen vagyunk így.

A fentiekre tekintettel és saját lelki nyugalmam megőrzése érdekében is – kérem, működjenek velem nemzetileg együtt! – ne dobjanak több Zuglói Lapokat a postaládámba!

Én elbúcsúzom a demagóg pártújsággá silányult Zuglói Lapoktól: papcsákostul, fideszestül, ellenzékhangjástól: megy az ön egyértelműen kiváló szakmai kvalitásai alapján jóval többre érdemes lap olvasatlanul oda, ahová való: a kuka legaljára; a másik lehetőséghez sajnos túl vékony a papírja.

Végezetül köszönöm, hogy időt szánt a levél elolvasására, mégha nem is teheti meg, hogy megszívlelje a benne leírtakat. Persze ez az ön egyéni döntése lenne, ami már az egymás között hasonlóan együttműködők között sem nagyon ajánlatos…

Üdvözli:

Egy zuglói lakos, Zuglói Lapok exolvasó

Hozzászólások

# | Karahun Karahun - 2012 04 19 ¦ 21:53:23
majd ha másnak lesz alkotmányozó kétharmada .......
# | kincses kincses - 2012 04 19 ¦ 22:45:27
MIJE???olvastad? és minek?
# | zafir zafir - 2012 04 19 ¦ 23:45:03
Most buktatják fölfelé a szerkesztő urat:
http://hvg.hu/itt...okrata_kor.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
71,945,614 egyedi látogató