Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Peking súlyos következményekkel fenyegeti Japánt

KülföldPeking súlyos következményekkel fenyegeti Japánt

Megsínylik a kínai-japán kapcsolatok a Kelet-kínai-tengeren történt incidens hibás kezelését - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő csütörtökön Pekingben.

"A területi szuverenitást érintő viták rendkívül érzékenyek, s a japán félnek tisztában kell lennie azzal, hogy a helyzet nem megfelelő kezelése a kínai-japán kapcsolatok széles körére hatással lehet" - jelentette ki Csiang.

A Tiaojü-szigetek Kína területének elválaszthatatlan részét képezik, s ezért "abszurd, jogtalan és érvénytelen" a japán törvények érvényesítése a térségben működő halászhajókra - húzta alá a szóvivő, hozzátéve, hogy "Kína ezt sosem fogja elfogadni".

A vitatott hovatartozású Tiaojü-szigetek (Diaoyu) közelében kedden a japán parti őrség járőrhajói feltartóztattak egy kínai halászhajót, amely negyven percen belül két japán őrnaszáddal is ütközött, személyi sérülés nem történt. A parti őrség egységei végül lefoglalták a hajót, őrizetbe vették a hajó kapitányát és kihallgatásnak vetették alá.

Pekingben 24 óra leforgása alatt kétszer is a külügyminisztériumba kérették Japán nagykövetét és tiltakoztak az eljárás miatt, szerdán délután pedig civilek tartottak demonstrációt a pekingi japán nagykövetség előtt. A kínai sajtó máris ingerülten reagált a történtekre, az interneten japán termékek bojkottjára jelentek meg felhívások. A jegyzetírók egyebek mellett azt hangoztatják: azzal, hogy Japán a hajóit ott járőrözteti, nem szerzett jogot a vizek és a szigetek fölötti fennhatóságra.

Japán augusztusban határozott arról, hogy 2011 márciusától 25 szigetet állami tulajdonba vesz, s közöttük vannak a Tiaojü, japánul Szenkaku-szigetek is. Ezek hat kis szigetecskéből állnak, összfelületük 6,3 négyzetkilométer. Japán sajátjaként tartja számon a területet, amelyről a helyi sajtó Okinava prefektúra Isigaki városának részeként tesz említést.

Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.39 másodperc
68,710,701 egyedi látogató