Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Grönland egyes részei rendkívül mérgező plutónium-sugárzásnak vannak kitéve

KülföldGrönland egyes részei rendkívül mérgező plutónium-sugárzásnak vannak kitéve

Több mint negyven évvel azután, hogy egy négy atomrobbanófejjel felszerelt amerikai bombázó lezuhant Grönlandon, a sziget egyes részei még mindig rendkívül mérgező plutónium-sugárzásnak vannak kitéve.


A szennyezés tényét már két éve megerősítették, ennek ellenére a hatóságok mind a mai napig nem helyeztek el figyelmeztető táblákat az érintett területeken az őslakosok és a turisták számára. Helyi vadászok mindenesetre elindítottak egy erre irányuló kezdeményezést.

A Thule nevű amerikai katonai bázistól száz kilométerre fekvő, ezer lelkes község, Qaanaaq egyik képviselője a KNR grönlandi közrádiónak adott interjújában közönnyel vádolta meg a nuuki kormányt a sugárzás ügyében.

A B52-es típusú amerikai bombázó 1968 januárjában zuhant le közvetlenül a Thule bázis közelében. A fedélzeten található négy nukleáris robbanófej közül három a tengerbe esett, ezeket sikerült később kihalászni. A negyedik azonban egy jégmezőre zuhant, ahol radioaktív törmelék szóródott szét.

A törmelék begyűjtésére és ártalmatlanítására Dánia és az Egyesült Államok helyieket bérelt fel, akik közül sokan megbetegedtek vagy meghaltak később a sugárzás következtében.

Mind a mai napig tisztázatlan, hogy a negyedik, jégmezőre zuhant robbanófej sugárzó maradványait teljes körűen sikerült-e begyűjteni. Az Egyesült Államok azt állítja, hogy 11 évvel a baleset után - vagy legalábbis valamivel később - ez maradéktalanul megtörtént.

A legendák övezte Thule katonai repülőbázis a közelmúltban valószínűleg a Guantánamóba irányuló fogolyszállítmányok közbülső állomásaként is szolgált.

http://www.stop.hu/articles/article.php?id=732658

Hozzászólások

# | LOVAGINA LOVAGINA - 2010 09 08 ¦ 18:21:22
Az utolsó mondathoz:vajon miért" pihentették" itt a foglyokat?Érdemes lenne utána nézni, hányan, és milyen betegségben haltak-halnak meg idővel!

A kutyaszart az ebek gazdája köteles fölszedni és eltávolitani.-A radioaktiv törmelék begyűjtését szarért-hugyért már a lakossággal végeztetik!
# | azég azég - 2010 09 09 ¦ 18:12:57
Egy kis érdekesség csak azért hogy ne felejtsünk el gondolkodni.közelebbről megnéztem a térképen Guantanamo várost az állítólag kommunista országban és milyen érdekes szabályos szögletes utcák vannak mint a jó "öreg" szomszédságban,hát az biztos hogy ez a hely sem épült régi társadalmi szokások mintájára.Ejnye bejnye nyugat,valóban tönkre kell tenned önmagad?
# | magyar saman magyar saman - 2010 09 09 ¦ 20:53:27
Túl sok már a szemét, a mocsok, a környezetszennyezés, a élet pusztítása. Ez így nem mehet tovább, mert beledöglünk.

Remélem a felelősök elnyerik büntetésüket, a kivégzést.

Ez lenne nekik a legkisebb büntetés, de utána is sokáig fog tartani a föld megtisztulása, és ez a mi életünkre is nagy hatással lesz.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.

Értékelés

Csak regisztrált tagok értékelhetnek

Jelentkezz be vagy regisztrálj

Még nem értékelték
Generálási idő: 0.52 másodperc
68,712,261 egyedi látogató