Bejelentkezťs

FelhasznŠlůnťv

JelszůElfelejtetted jelszavad?
ŕj jelszů kťrťse

N√©h√°ny gondolat, ami a rend√Ķriskol√°k tananyag√°ban val√≥sz√≠n√Ľleg nem, vagy nem √≠gy szerepel.

N√©h√°ny gondolat, ami a rend√Ķriskol√°k tananyag√°ban val√≥sz√≠n√Ľleg nem, vagy
nem így szerepel.

Mivel ti, akik fegyveres test√ľletek √°llom√°ny√°ba tartoztok, szolg√°latteljes√≠t√©setek sor√°n olyan - ak√°r az √©let kiolt√°s√°t eredm√©nyez√Ķ – jogos√≠tv√°nyokkal is rendelkeztek, amelyek meghaladj√°k a k√∂zhatalom t√∂bbi birtokos√°nak jogk√∂r√©t, √©s mivel az int√©zked√©sek foganatos√≠t√°sa sor√°n jellemz√Ķen pillanatok alatt kell d√∂nt√©st hoznotok, fontos, hogy a re√°tok ruh√°zott hatalommal k√©szs√©gszinten, annak eredeti rendeltet√©se szerint tudjatok b√°nni.

Ennek √©rdek√©ben n√©h√°ny - l√°tsz√≥lag mag√°t√≥l √©rtet√Ķd√Ķ, √°m pont ez√©rt sokszor nem kell√Ķen √°tgondolt - dolgot szeretn√©k r√∂vid, folytat√°sos szemelv√©nyekben, a mindennapost√≥l elt√©r√Ķ √∂sszef√ľgg√©sekben bemutatni nektek, annak rem√©ny√©ben, hogy miel√Ķtt parancsra megint kezet emeltek nemzetetekre, tal√°n √°tsuhannak gondolataitok k√∂z√∂tt az itt olvasottak.

A civil t√∂bbs√©g szeretne bizalommal fordulni hozz√°tok, mert hinni akarj√°k: k√∂z√©j√ľk tartoztok. Hiszen sz√ľleitek egy√ľtt dolgoztak, egy√ľtt j√°rtatok iskol√°ba √©s gyermekeitek ugyanabba a j√∂v√Ķbe n√Ķnek bele, amit most egy√ľtt hagytok r√°juk. Ismernek titeket, tudj√°k, kik vagytok, hol laktok. Nekik nem csak egy sz√°m vagytok a sisakotokon.

Számítanak rátok.

De √©rdemtelenn√© is v√°lhattok az el√Ķlegezett bizalomra. Azt is rendezni fogj√°k valahogyan. Ne feledd:
Ismernek titeket, tudj√°k kik vagytok, hol laktok. Nekik nem csak egy sz√°m vagytok a sisakotokon.

Számíthattok rájuk.

Tudom, hogy roppant nehéz dolgotok van, de lassan döntenetek kell. Döntsetek jól.

Minden jót kívánok Nektek.

Dr. Szak√°l Antal

1. V√©delmi sz√ľks√©gletek, szervezett √©s √∂nszervez√Ķd√Ķ v√©delem:

A v√©delem biztos√≠t√°sa elengedhetetlen felt√©tele az √°llamba szervez√Ķd√∂tt k√∂z√∂ss√©g t√ļl√©l√©s√©nek, ez√©rt erre a k√∂z√∂ss√©g minden tagja k√∂telezett. Az √°ltal√°nos k√∂telezetts√©ggel p√°rhuzamosan m√°r az √°llamszervezet kialakul√°s√°nak korai szakasz√°ban a termel√Ķ tev√©kenys√©get v√©gz√Ķkt√Ķl elk√ľl√∂n√ľltek azok (katon√°k), akiket a v√©delmi feladatok ell√°t√°s√°ra tartott a k√∂z√∂ss√©g. K√©s√Ķbb, a t√°rsadalmak bonyolultabb√° v√°l√°s√°val megjelentek azon szervezetek (hadsereg, k√©s√Ķbb a rend√Ķrs√©g), amelyek a
k√∂z√∂ss√©g k√ľls√Ķ √©s bels√Ķ v√©delm√©re lettek l√©trehozva.

Amennyiben a szervezetek rendeltet√©s√ľknek megfelel√Ķen m√Ľk√∂dnek √©s az ell√°tand√≥ feladat nem haladja meg m√Ľk√∂d√Ķk√©pess√©g√ľk hat√°r√°t, a tev√©kenys√©g int√©zm√©nyi kereteken bel√ľl, jogilag szab√°lyozott mederben zajlik.

Ha a k√∂z√∂ss√©get fenyeget√Ķ vesz√©ly m√©rt√©ke meghaladja a test√ľletek teljes√≠t√Ķk√©pess√©g√©t (h√°bor√ļ, katasztr√≥fahelyzet) a test√ľletek a t√°rsadalom egy√©b kapacit√°sainak bevon√°s√°val, az eredeti int√©zm√©nyi kereteken t√ļlterjeszkedve, de tov√°bbra is szab√°lyozott mederben l√°tj√°k el feladatukat.

Ti, amikor az eredeti int√©zm√©nyi keretek k√∂z√∂tt fejtitek ki tev√©kenys√©geteket, v√©ditek, amikor a baj nagy volta miatt az int√©zm√©nyi kereteken k√≠v√ľli er√Ķk √©s eszk√∂z√∂k is t√∂megesen bevon√°sra ker√ľlnek, akkor jellemz√Ķen v√©delemre szervezitek nemzeteteket.

Id√°ig egy√©rtelm√Ľ.

De mi t√∂rt√©nik akkor, ha a test√ľletek nem az eredeti rendeltet√©s√ľk szerint, vagy ami a legrosszabb, azzal ellent√©tesen kezdenek el m√Ľk√∂dni? M√°sk√©nt: amikor a t√°rsadalom v√©delmi mechanizmusai el√©gtelenn√© v√°lnak vagy mag√°ra a k√∂z√∂ss√©gre t√°madnak?

Ha ez a helyzet kialakul, akkor nyilv√°nval√≥, hogy a test√ľletek tev√©kenys√©ge int√©zm√©nyi kereteken bel√ľl, de m√°r nem a t√∂rv√©nyes mederben zajlik.

Amennyiben ez a lappang√°si id√Ķszak eltelt√©vel teljes k√©ts√©get kiz√°r√≥an √©rz√©kelhet√Ķv√© v√°lik, a t√°rsadalom a t√ļl√©l√©s biztos√≠t√°sa v√©gett mag√°hoz vonja a szervezetekre ruh√°zott hat√°sk√∂rt, alulr√≥l √∂nszervez√Ķd√©sbe kezd √©s megpr√≥b√°lja ell√°tni a v√©delmi funkci√≥kat biztosan az int√©zm√©nyi kereteken k√≠v√ľl √©s nem felt√©tlen√ľl a hat√°lyos jogszab√°lyok szab√°lyozta mederben. Biztosan √©szrevett√©tek, hogy ez m√°r elkezd√Ķd√∂tt √©s halad feltart√≥ztathatatlanul. (Az √∂nszervez√Ķd√Ķ er√Ķkh√∂z val√≥ viszonyul√°sotok –dezert√°l√°sotok- k√©rd√©s√©r√Ķl k√©s√Ķbb lesz sz√≥)

A k√∂vetkez√Ķ l√©p√©s a k√∂zpuszt√≠t√≥v√° v√°lt int√©zm√©nyrendszer felsz√°mol√°sa √©s az int√©zm√©nyrendszer m√Ľk√∂dtet√©s√©ben r√©szt vev√Ķk felel√Ķss√©g√©nek meg√°llap√≠t√°sa. Az ilyen esetekben elj√°r√≥ szervek nem formaliz√°ltak (n√©pb√≠r√≥s√°gok), az √≠t√©letek ink√°bb megtorl√≥ jelleg√Ľek √©s m√©rt√©k√ľket tekintve jellemz√Ķen nincsenek ar√°nyban a tan√ļs√≠tott magatart√°ssal.

A hivat√°sos szolg√°latot teljes√≠t√Ķk nincsenek sem felmentve, sem eltiltva a gondolkoz√°st√≥l.

S√Ķt. Rendk√≠v√ľli jogos√≠tv√°nyaitok miatt k√∂z√©rdek√Ľ, hogy id√Ķr√Ķl id√Ķre lefolytass√°tok magatokban a „kellene lenni” √©s a „van” √∂sszevet√©s√©n alapul√≥ lojalit√°svit√°t, mert e n√©lk√ľl k√∂nnyen eszk√∂zeiv√© v√°lhattok olyan t√∂rekv√©seknek is, amelyekkel egy√©bk√©nt soha nem azonosuln√°tok, √©s elszenved√Ķi lehettek olyan b√ľntet√©seknek, amelyek s√ļlyoss√°gukat tekintve messze meghaladj√°k egy√©ni felel√Ķss√©getek m√©rt√©k√©t.

A rend hi√°nya sz√ľks√©gess√© teszi az alapvet√Ķ szab√°lyok √ļjragondol√°s√°t. Senkit ne t√©vesszen meg: b√°r m√°r forradalomr√≥l, alkotm√°nyoz√≥ nemzetgy√Ľl√©sr√Ķl, t√°rsadalmi szerz√Ķd√©sr√Ķl √©s paradigmav√°lt√°sr√≥l besz√©lnek, ami a k√∂z√©letben most zajlik m√©g nem az.

De lassanként megteremti az igényt.

(folyt.köv.)

N√©h√°ny gondolat, ami a rend√Ķriskol√°k tananyag√°ban val√≥sz√≠n√Ľleg nem, vagy
nem így szerepel. (folytatás)

El√Ķzm√©ny

Vizsg√°ljuk meg k√∂zelebbr√Ķl a v√©delemre hivatott szervezetek m√Ľk√∂d√©si saj√°toss√°gait, bel√ľlr√Ķl kifel√© haladva.

Ezen szervezetek tev√©kenys√©g√ľket a k√∂z√∂ss√©g √©rdek√©ben fejtik ki, mely teljes√≠t√©s√©hez k√∂zhatalommal ruh√°zz√°k fel √Ķket.

Tehát: cél a közjó, eszköz a közhatalom.

A test√ľletek egy jog√°llamban a t√∂rv√©nyekben meghat√°rozott feladatokat a t√∂rv√©nyekben
meghat√°rozott m√≥don k√∂telesek ell√°tni – mivel munk√°ltat√≥i szerep√ľk is van – befel√© √©s kifel√© egyar√°nt. Ha nem azt, vagy nem √ļgy teszik, akkor vagy az √°llam nem jog√°llam, vagy a szervezetek nem felelnek meg az elv√°r√°soknak. (Vagy mindkett√Ķ, illetve egyik sem.)

A k√∂zhatalom a szervezeten bel√ľl a hierarchi√°ban, a t√°rsadalom fel√© az er√Ķszak alkalmaz√°s√°ra felhatalmazotts√°gban √©s a rend√©szeti jogos√≠tv√°nyokban ismerhet√Ķ fel.

2. Hierarchia. Kötelesség, jogosítványok. Kiválasztódás, torzulások

Ti, akik ezen szervezetek valamelyik√©ben szolg√°ltok, feladataitokat szigor√ļ al√°-f√∂l√©rendelts√©gi rendszerben l√°tj√°tok el. A hierarchia piramis√°ban a magasabb szintekhez t√∂bb k√∂teless√©g tartozik, ezek ell√°t√°s√°hoz t√∂bbletjogos√≠tv√°nyok rendel√©s√©re ker√ľl sor. Min√©l magasabb a szint, ann√°l nyomaszt√≥bb a felel√Ķss√©g (p√©ldamutat√°s, ut√°np√≥tl√°s, k√©pz√©s, felszerel√©s, szolg√°latvez√©nyl√©s, szolg√°lati rend fenntart√°sa, szoci√°lis gondoskod√°s…), de ezzel p√°rhuzamosan a jogosults√°gok k√∂re is n√Ķ. A jog a k√∂teless√©g teljes√≠t√©s√©t lehet√Ķv√© tev√Ķ eszk√∂z.

A hierarchia csak azok k√∂z√∂tt √©rtelmezhet√Ķ, akik k√∂z√∂tt valamilyen c√©l- vagy feladatk√∂z√∂ss√©g fellelhet√Ķ, ennek hi√°ny√°ban √©rtelmetlen lenne a k√©rd√©st vizsg√°lni. (Mi√©rt is mondhatn√° meg egy√©bk√©nt ak√°rki valakinek, hogy mikor,hol,kivel,hogyan,mit csin√°ljon?) Ennek megfelel√Ķen a jogos√≠tv√°nyt√∂bblet csak a feladatot v√©gz√Ķkkel kapcsolatban, a feladat v√©gz√©sekor, annak idej√©re illeti meg a c√≠mzetteket. Ha ezen a k√∂r√∂n k√≠v√ľl gyakorolja valaki k√∂z√ľletek jogait, az nem t√∂rv√©nyes.

(Tapasztaltatok m√°r olyat, hogy valaki, aki egy√©bk√©nt szolg√°lati id√Ķben sem l√°tja el feladatait, szolg√°lati id√Ķn t√ļl is ig√©nyt tart bizonyos jogosults√°gokra?)

A t√°rsadalom sz√°m√°ra kiemelt fontoss√°ggal b√≠r, hogy egyes magas poz√≠ci√≥k folyamatosan a legalkalmasabb emberekkel legyenek bet√∂ltve. J√≥ esetben ezek a szem√©lyek az elt√∂lt√∂tt id√Ķvel, a sz√ľks√©ges k√©pes√≠t√©sek megszerz√©s√©vel √©s a t√∂rt√©n√©sek sor√°n tan√ļs√≠tott magatart√°sukkal hiteles√≠t√Ķdve v√°lnak vezetett k√∂z√∂ss√©geik term√©szetes nemeseiv√©.

Kiv√°laszt√≥dnak k√∂z√ľletek.

Hozz√°√©rt√©s√ľk, embers√©g√ľk nem k√©rd√Ķjeles, tekint√©ly√ľket nem kell kik√©nyszer√≠teni. Elismerik feljebbval√≥ikat, benn√ľk k√∂vetend√Ķ p√©ld√°t l√°tnak, az azonos szint√Ľekkel √©s az al√°rendeltekkel k√∂lcs√∂n√∂sen tisztelik egym√°st, az ut√°np√≥tl√°s nevel√©s√©t – mivel felismerik a poszttal j√°r√≥ k√∂teless√©g√ľk folyamatos teljes√≠t√©s√©hez f√Ľz√Ķd√Ķ k√∂z√©rdeket - legfontosabb feladataik egyik√©nek √©rzik.

A hozz√°√°ll√°sukban, √©letvitel√ľkben be√°llt v√°ltoz√°sok eset√©n, saj√°t jogon szerzett k√∂z√∂ss√©gi poz√≠ci√≥ikat b√°rmikor elvesz√≠thetik, √©s ha m√©ltatlann√° v√°lnak bizalmatokra, az felt√©tlen√ľl k√∂vetkezm√©nyekkel j√°r.

Ezek a k√∂z√©rdeket szolg√°l√≥ hierarchia jellemz√Ķi.

(Egy√©bk√©nt hat√°lyos t√∂rv√©nyeink is err√Ķl sz√≥lnak. Mivel a jogrendet az √©rv√©nyes√ľl√©s ig√©ny√©vel alak√≠tj√°k ki, a t√∂rv√©ny szemsz√∂g√©b√Ķl n√©zve teljesen egy√©rtelm√Ľ, hogy minden beoszt√°sban csak a megfelel√Ķ utat bej√°rt, megfelel√Ķ ismeretekkel, kifog√°stalan tart√°ssal √©s √©letvitellel rendelkez√Ķ emberek teljes√≠thetnek k√∂zszolg√°latot. Elm√©letileg.)

Most n√©zz sz√©t magad k√∂r√ľl √©s tudatos√≠tsd magadban, amit l√°tsz.

A hierarchia k√≥ros elv√°ltoz√°sa hat√°rozott t√ľneteket produk√°l.

A vezet√Ķk sz√°m√°ra a jog nem a k√∂teless√©g teljes√≠t√©s√©nek eszk√∂ze, sokkal ink√°bb c√©l lett, amely magasabb fizet√©sben, szolg√°lati aut√≥ban, mobiltelefonban √©s egy√©b kiv√°lts√°gokban testes√ľl meg.

Az √≠gy kiv√°lasztott - vagy leg√ļjabban √∂njel√∂lt - vezet√Ķ nem a k√∂z√∂s c√©lok el√©r√©s√©re t√∂rekszik, jogos√≠tv√°nyait szolg√°laton k√≠v√ľl √©s olyanokkal szemben is √©rv√©nyes√≠teni akarja, akikkel egy√©bk√©nt nem √°ll hierarchikus viszonyban. Nem birtokolja, hanem bitorolja a beoszt√°s√°val j√°r√≥ k√∂zhatalmat.
Hozz√°√©rt√©sr√Ķl, tekint√©lyr√Ķl sz√≥ sincs, eszk√∂zt√°r√°ban a bizonytalans√°gban tart√°s, a fenyeget√©s, a korrump√°l√°s √©s a ny√≠lt vagy leplezett zsarol√°s tal√°lhat√≥.

A k√∂teless√©ggel nem, de a beoszt√°ssal j√°r√≥ c√≠mmel teljes m√©rt√©kben azonosul, az szem√©lyis√©g√©nek els√Ķdleges forr√°s√°v√° v√°lik, ahhoz az √©sszer√Ľs√©g hat√°rain t√ļl is ragaszkodik. A k√∂vetkez√Ķ l√©pcs√Ķfokon √°ll√≥t a h√°ta m√∂g√∂tt f√ļrja, az azonos szinten l√©v√Ķket g√°ncsolja, lehets√©ges ut√≥dait t√Ľzzel-vassal irtja.

Poz√≠ci√≥j√°t a t√°rsadalom szempontj√°b√≥l n√©zve √©rdemtelen√ľl szerzi.

Hib√°inak – ha azok nem s√©rtenek rendszerbiztons√°gi √©rdekeket – a zsarolhat√≥s√°gon k√≠v√ľl nincs k√∂vetkezm√©nye. Amennyiben megfelel√Ķ sz√≠vess√©gtev√Ķ √©s/vagy viszontkompromitt√°l√≥ k√©pess√©ggel rendelkezik, ak√°r m√©g fentebb is l√©phet a rangl√©tr√°n.

A kontraszelekci√≥ nem z√°rja ki annak lehet√Ķs√©g√©t, hogy az am√ļgy √©rdemtelen√ľl kiv√°lasztottak a h√©tk√∂znapit meghalad√≥ k√©pess√©gekkel rendelkezzenek. Sz√°nalmasabb form√°ja a csoport√©rdek√Ľ kiv√°laszt√°snak, ha a k√∂nnyebb vez√©relhet√Ķs√©g v√©gett a h√©tk√∂znapin√°l szer√©nyebb k√©pess√©g√Ľ szem√©lyeket helyeznek poz√≠ci√≥ba („kont√°rszelekci√≥”). Napjainkban a jelens√©g egyre ink√°bb tetten √©rhet√Ķ, ezt te is tudod.

Ezek a sz√Ľk csoport√©rdekeket szolg√°l√≥ hierarchia v√°zlatos jellemz√Ķi.

A fegyveres test√ľletek √°llom√°nya az ilyen jelens√©gekkel szemben t√∂rv√©nyekben biztos√≠tott egy√©ni jogorvoslati √©s az √©rdekv√©delmi tev√©kenys√©gben megval√≥sul√≥ kollekt√≠v v√©delemben r√©szes√ľl. A nem rendeltet√©sszer√Ľ joggyakorl√°s s√ļlyosabb esetei a b√ľntet√Ķjog √°ltal fenyegetettek. (Elm√©letileg.)

√Ām amennyiben az 1. pontban √≠rt torzul√°sok kialakulnak a fegyveres test√ľletekn√©l, annak nem csak kifel√© ir√°nyul√≥ hat√°sai vannak. A t√°rsadalomra t√°mad√≥ rendv√©delmi int√©zm√©nyrendszer sz√ľks√©gszer√Ľen saj√°t √°llom√°ny√°nak eg√©szs√©ges r√©sz√©re is vesz√©lyes.

A jogorvoslati fórumrendszer

m√Ľk√∂d√©sk√©ptelenn√© v√°lik, az √°ltal√°ban j√°r√≥ jogok rendszeresen alulmaradnak a nevekhez k√∂thet√Ķ konkr√©t √©rdekekkel szemben, majd el√Ķbbiek lassan elhalnak, ut√≥bbiak kusza, fojtogat√≥ sz√∂ved√©kk√© v√°lnak.

Ha nem tartozol valamely klikkhez, Te is ett√Ķl fuldokolsz. (folyt.k√∂v.)

Az el√Ķz√Ķ pontban a hierarchikus rendszerr√Ķl volt sz√≥. A k√∂vetkez√Ķben n√©zz√ľk legl√©nyegesebb
jellemz√Ķj√ľket, az utas√≠t√°s ad√°st, annak is egy speci√°lis v√°ltozat√°t.

4. A parancs

A hierarchikus rendszerek f√Ķ jellemz√Ķje a fentr√Ķl lefel√© m√Ľk√∂d√Ķ utas√≠t√°sad√°si jog √©s a v√©grehajt√°si k√©nyszer. A fegyveres test√ľletekn√©l ez a parancs - a legmark√°nsabb k√∂t√Ķer√Ķvel b√≠r√≥ k√∂zigazgat√°si aktus - int√©zm√©ny√©ben jelenik meg.
A parancs meghat√°rozott szolg√°lati tev√©kenys√©g vagy feladat felt√©tel n√©lk√ľli v√©grehajt√°s√°ra vonatkoz√≥, sz√≥ban vagy √≠r√°sban kifejezett akaratnyilv√°n√≠t√°s, b√ľntet√©s terhe alatt v√©grehajtand√≥ k√©nyszer√≠t√Ķ k√∂vetelm√©ny.
A k√∂z√©rdek√Ľ c√©l el√©r√©se √©rdek√©ben a jogrend k√∂zhatalommal ruh√°zza fel a kiad√≥t a v√©grehajt√≥ fel√©, a v√©grehajt√≥t m√°s szem√©lyek ir√°ny√°ba. Kiad√≥ja felel√Ķss√©ggel tartozik √©rte, v√©grehajt√≥ja sz√©ls√Ķs√©ges esetben √©let√©t √°ldozva is k√∂teles azt v√©grehajtani.
A parancsteljes√≠t√©s meghi√ļsul√°s√°nak szervezeten k√≠v√ľli √©s bels√Ķ okai lehetnek. Az √°llam a b√ľntet√Ķjog eszk√∂zt√°r√°t felvonultatva a k√ľls√Ķ hat√°sokkal szemben a hivatalos szem√©ly elleni er√Ķszak, bels√Ķ engedetlens√©g eset√©re a f√ľggelems√©rt√©s t√°rgyk√∂r√©be tartoz√≥ t√©ny√°ll√°sok megalkot√°s√°val igyekszik az akad√°ly√°ll√≠t√°st√≥l elrettenteni, illetve a m√°r megt√∂rt√©ntet megtorolni.
A kiadott parancs elfogadotts√°g√°nak vannak a parancsad√≥ szem√©lyhez √©s az adott t√°rsadalmi berendezked√©shez k√∂thet√Ķ felt√©telei. A paranccsal kapcsolatos kollekt√≠v elk√©pzel√©seink m√©lyen gy√∂kereznek kult√ļr√°nkban, de m√°s hagyom√°nyokhoz hasonl√≥an ezek is jelent√Ķs v√°ltoz√°sokon estek √°t.
Ha t√°volabb megy√ľnk vissza az id√Ķben, meg√°llap√≠that√≥, hogy a parancsot ad√≥k √©s a parancsot v√©grehajt√≥k k√∂z√∂tt jelent√Ķs t√°vols√°g t√°tongott. Akik parancsnokl√≥ szerepbe ker√ľltek, a szab√°lyt er√Ķs√≠t√Ķ n√©h√°ny kiv√©telt√Ķl eltekintve, eleve erre lettek nevelve, az ezzel kapcsolatos ismereteket, elv√°r√°sokat gyermekkorukt√≥l sz√≠vt√°k magukba. M√Ľvelts√©g√ľket, k√©pzetts√©g√ľket, tart√°sukat √©s az aktu√°lis viszonyokr√≥l rendelkez√©s√ľkre √°ll√≥ inform√°ci√≥kat tekintve messze a vezetettek el√Ķtt j√°rtak, ennek ellen√©re a legsz√©ls√Ķs√©gesebb helyzetekben √°ltal√°ban jellemz√Ķ volt a vezetettekkel viselt sorsk√∂z√∂ss√©g√ľk. A t√°rsadalom elitje az els√Ķ sorokban harcolt √©s halt meg.
Napjainkra ez a helyzet gy√∂keresen megv√°ltozott. Akik parancsad√°si joggal rendelkeznek, azok √°ltal√°ban a vezetettekkel azonos kultur√°lis k√∂rnyezetben nevelkednek. Korai szocializ√°ci√≥juk a n√©lk√ľl zajlik, hogy abban k√©s√Ķbbi k√∂z√∂ss√©gi vezet√Ķ funkci√≥iknak legal√°bb morzs√°i felismerhet√Ķk lenn√©nek.
T√∂megterm√©kek √Ķk is.
M√Ľvelts√©g√ľk az √°ltal√°nosnak megfelel√Ķen felsz√≠nes, k√©pzetts√©g√ľk szintje a szakoktat√°si rendszer √°llapot√°t t√ľkr√∂z√Ķ, √°ltal√°ban alacsony. Tart√°sukat, ha van, nem p√©ldak√©nt mutatj√°k fel, ink√°bb titkolni k√©nytelenek, hiszen a rendszer szelekci√≥s mechanizmusai ezt akad√°lyk√©nt ismerik fel √©s k√≠m√©letlen√ľl rost√°lnak. Az aktu√°lis viszonyokr√≥l val√≥ t√°j√©kozotts√°guk sem emeli m√°r √Ķket a vezetettek f√∂l√©, hiszen az inform√°ci√≥k z√∂me b√°rki √°ltal szabadon el√©rhet√Ķ. Min√©l nagyobb a vesz√©ly, a magasabb szint√Ľ parancsnokok ann√°l ink√°bb igyekeznek t√°vol maradni a t√∂rt√©n√©sekt√Ķl. A t√°rsadalom elitje a bunkerbe jut√°s√©rt harcol, hogy b√°rmit t√ļl√©lhessen. Nem szebbek, nem okosabbak, nem jobbak, nem t√°j√©kozottabbak, nem v√°llalnak vezetetteikkel semmif√©le k√∂z√∂ss√©get.
Tov√°bb haladva a szeml√©l√Ķd√©sben meg√°llap√≠that√≥, hogy a 3. pontban √≠rt szelekci√≥s jelens√©gek miatt mostanra a vezetettek b√°rmely ter√ľleten legal√°bb olyan, ha nem magasabb min√Ķs√©get k√©pesek felmutatni, mint vezet√Ķik.
A parancsot m√Ľk√∂d√Ķk√©pess√© tev√Ķ el√∂lj√°r√≥i tekint√©ly szem√©lyhez k√∂t√Ķd√Ķ felt√©telei lassan elfogytak.
Egy olyan politikai berendezked√©sben, ahol a hatalmat a t√°rsadalmat alkot√≥ n√©pt√Ķl eredeztetik, parancsad√°sra jogosults√°guk - egy√©ni kiv√°l√≥s√°guk hi√°ny√°ban – m√©g √©rthet√Ķ lenne, ha a kiadott parancsok a lehet√Ķ legsz√©lesebb √©rdekeket szolg√°ln√°k. De ez a lehet√Ķs√©g is elolvad, amikor felhatalmazotts√°gukat felhaszn√°lva csak sz√Ľk csoport-, rosszabb esetben mag√°n√©rdekeket szolg√°l√≥ tev√©sre vagy tev√©st√Ķl val√≥ tart√≥zkod√°sra utas√≠tj√°k a v√©grehajt√≥kat.
A hatalomgyakorlás így lesz hatalmaskodássá.
A parancsol√°s, parancsolgat√°ss√°.
Nem is kell boncolgatnom. Ha édesanyád magyarul beszélt hozzád, akkor pontosan érted a
k√ľl√∂nbs√©get.

5. Az állam és végrehajtók viszonya

Fordulat állt be az állam és a végrehajtók viszonyában is. Az eddig bevett gyakorlat az
volt, hogy a hatalom a nemzettudaton, hitb√©li vagy ideol√≥giai meggy√Ķz√Ķd√©sen kereszt√ľl
megszerezte, √©s ezzel egy id√Ķben, vagy e-helyett, valamely juttat√°sokkal gyakorlatilag
megv√°s√°rolta a v√©grehajt√≥k h√Ľs√©g√©t.

Mostanra a nemzettudat, a hit és az ideológia is elfogyott, és nem áll rendelkezésre a
v√©grehajt√≥k megv√°s√°rl√°s√°hoz sz√ľks√©ges √∂sszeg sem, hiszen azt pont az √Ķ assziszt√°l√°sukkal
lopt√°k el a hatalmasok a k√∂z√∂sb√Ķl, ez√©rt √ļj m√≥dszert kellett v√°lasztaniuk.

Felismert√©k, hogy ha √Ķk tartoznak nektek, akkor el√©g neh√©z t√Ķletek az √Ķ √©rdekeiket szolg√°l√≥
- emberi, √°llampolg√°ri, szakmai meggy√Ķz√Ķd√©setekkel esetleg ellent√©tes - magatart√°st elv√°rni
t√Ķletek, ez√©rt jobb, ha ti tartoztok nekik.

A b√©remel√©ssel √©s √°llami kezess√©gv√°llal√°ssal t√°mogatott elad√≥s√≠t√°sotokat k√∂vet√Ķen, a
jövedelmeteket apránként csökkentve, már csak a folyamatos rettegésben tartásotokról
kell gondoskodniuk – ezt megoldj√°k az elt√©r√≠tett illetm√©nyekkel jutalmazott vezet√Ķitek - √©s
morogva b√°r, de mentek arra amerre gazd√°itok a gyepl√Ķt h√ļzz√°k.

Bek√∂sz√∂nt√∂tt az ad√≥srabszolgas√°g leg√ļjabb kora.

Szívetek szerint élethosszig valakikhez tartoznátok, e helyett mire eszméltetek, már
√©letfogytig valakiknek tartoztok. A ti l√°batokon is cs√∂r√∂g a bilincs, tudom. Csak t√Ķletek nem
azt v√°rja a gazda, mint a t√∂bbiekt√Ķl, hogy sz√≥tlanul h√ļzz√°tok az ig√°t, hanem hogy bet√∂rj√©tek
a sz√°j√°t annak, aki tiltakozni mer.

Ha m√©gsem tenn√©tek, amit elv√°rnak t√Ķletek, megfeny√≠tenek, kir√ļgnak vagy mentek a
b√∂rt√∂nbe. Gondolom felt√Ľnt, hogy helyettes√≠t√©setek a t√∂rv√©ny m√≥dos√≠t√°sa √≥ta megoldhat√≥
k√ľlf√∂ldi rendfenntart√≥k alkalmaz√°s√°val. K√©rd√©s milyen egyenruh√°ban verik majd sz√©t a
n√©pet? Saj√°tjukban (abb√≥l szabads√°gharc lenne), vagy jut nekik is az √ļj bevet√©si ruh√°b√≥l,
amit most kezdenek el nektek tömegével gyártani? Ha jut, akkor senki el nem hiszi nektek,
hogy nem ti voltatok.

Ha m√©g nem lenne el√©g, akkor azon is elt√Ľn√Ķdhettek, vajon mi c√©lt szolg√°l az, hogy
közvetlen politikai irányítás alá vonnak fegyveres kapacitásokat, amelyeket jutalmaznak
√©s felszerel√©seiket t√∂k√©letes√≠tik, m√≠g a rend√Ķrs√©g napi finansz√≠roz√°si gondokkal k√ľzd. A
korm√°nyzati kommunik√°ci√≥ szerint √Ķk kiv√°l√≥ak (ami √©rthetetlen, mert tegnap m√©g egy√ľtt
dolgoztatok √©s m√©g nem volt lehet√Ķs√©g√ľk megkiv√°l√≥sodni, √ļgyhogy akkor te is az vagy, vagy,
az √°ll√≠tottakkal ellent√©tben √Ķk sem azok), r√≥latok meg az j√°rja, hogy but√°k, hazudoz√≥k √©s
agressz√≠vak vagytok, emiatt kell semmiss√©gi t√∂rv√©nyt hozni, √©s egy√©bk√©nt is t√ļl kor√°n akartok
elmenni nyugdíjba.

Ez van.

Bajban vagytok.

De egyre t√∂bben √©bredeznek k√∂z√ľletek. Misem bizony√≠tja jobban, minthogy tavaly a
rend√Ķrtisztek avat√°s√°n, a minisztereln√∂k fontosnak tartotta elmondani, hogy a k√∂zrend √©s a
k√∂zbiztons√°g szavatol√°sa az √°llam els√Ķ sz√°m√ļ feladata, √©s ezt semmilyen f√©lkatonai szervezet
nem v√°llalhatja √°t, √©s akik a fegyveres test√ľletek √°llom√°ny√°b√≥l ebbe az ir√°nyba hajlanak,
azok dezert√Ķr√∂k.
Miért mond egy ilyen beszédet? Mert egyre többen vannak ilyenek.
De mit is mondott ezzel tulajdonk√©ppen? Mit akarnak v√°llalni ezek a szaporod√≥ sz√°m√ļ
félkatonai szervezetek? A közrend és a közbiztonság szavatolását. Miért akarják átvállalni?
Mert azok az √°llami szervek, amelyeknek ezt kellene biztos√≠taniuk, nem m√Ľk√∂dnek, √©s ezzel
kik√©nyszer√≠tik az 1. pontban √≠rt k√∂z√∂ss√©gi √∂nszervez√Ķd√©st. Ezek ut√°n mik√©nt √≠t√©lj√ľk meg
azoknak a magatart√°s√°t, akik a fegyveres test√ľletek √°llom√°ny√°b√≥l ezen szervezetek ir√°ny√°ba
hajlanak? Dezert√Ķr??? Az???
De akkor hogyan √≠t√©lj√ľk meg azoknak a magatart√°s√°t, akik tov√°bbra is fenntart√°sok n√©lk√ľl
v√©grehajtj√°k a fentr√Ķl kapott politikai utas√≠t√°sokat, √©s nem a k√∂zrend, illetve a k√∂zbiztons√°g
javításán fáradoznak? Talán kollaboráns???

Az.

Mire sz√°m√≠thatsz a k√∂zelj√∂v√Ķben? Vil√°gszerte egyre t√∂bben meg√©rtik, hogy semmi nem
√°ll annak √ļtj√°ban, hogy a hatalmat most bitorl√≥kat elkergess√©k √©s valami √ļj √©p√≠t√©s√©be
kezdjenek. N√©zz sz√©t magad k√∂r√ľl. A most ismert vil√°g sz√©thullik k√∂r√ľl√∂tted. K√∂zhelyszer√Ľ, de
már tényleg semmi nem az, aminek látszik. A racionalitások kora lejárt, az intuíciók korába
l√©pt√ľnk. Figyelj, mit s√ļg a lelkiismereted, √∂szt√∂neid mit dikt√°lnak, mit √©rzel?

Ez most alapvet√Ķen m√°s lesz, biztons√°gi √∂veket k√©rem kikapcsolni…HozzŠszůlŠsok

# | Alexandros Alexandros - 2010 12 21 ¦ 21:03:51
M√°r csak egyet nevelnek bel√©j√ľk agymos√°s szinten.
Te vagy az Úr és mindenki más (polgár) feltételezett ellenség. Nem is tekintenek másként az emberre.
M√°sik parancsolat. Parancs v√©grehajt√°s, vagy r√°megy a csal√°dod s √©leted. Akinek m√©g van kis erk√∂lcsi norm√°ja, jobb lenne ha s√ľrg√Ķsen venn√© az √ļtilaput.
√Čn is csak azt √ľzenn√©m minden rend√Ķrnek katon√°nak √≠gy kar√°csony k√∂zeledte, hogy a szeretet est√©j√©n n√©zzen a szem√©be gyermekeinek √©s gondoljon minden ismer√Ķse, bar√°tja, szomsz√©dja gyermek√©re.
Mai döntése a családja, gyermeke HOLNAPJA!
# | postaimre postaimre - 2010 12 21 ¦ 22:49:45
Alex, meg kell tan√≠tani √Ķket is gondolkodni valahogy √©s ez csak egyenesen, k√∂ny√∂rtelen√ľl √©s g√°ncs n√©lk√ľl m√Ľk√∂dik. Az √∂regebbje √©rti t√°n m√°r a cs√≠zi√≥t, de sok k√∂zt√ľk a z√∂ldf√ľl√Ľ, aki serifnek hiszi mag√°t √©s fogalma sincs, mibe keveredett. Nem kellene meghalnia neki sem csak az√©rt mert h√ľlye!
# | SzuhaMaka SzuhaMaka - 2010 12 22 ¦ 03:51:47
Nos, Szak√°l mester szavait soha semmilyen k√∂r√ľlm√©nyek k√∂z√∂tt nem lehet f√©lre√©rteni! Mint mindig, most is egyenesen, egy√©rtelm√Ľen, minden k√©ts√©get, √©s f√©lre√©rtelmezhet√Ķs√©get kiz√°rva, v√©gtelen√ľl prec√≠zen fogalmaz!
Se sallang, se mell√©besz√©l√©s! Pont csak annyi amennyi egyszerre sz√ľks√©ges √©s el√©gs√©ges az √°ltala k√∂z√∂lni k√≠v√°nt realit√°s t√∂k√©letes meg√©rt√©s√©hez!
L√°m, l√°m, milyen t√∂k√©letes p√©ld√°ja ez annak hogy a kevesebb n√©ha t√∂bb! Ahogyan azt Imre is megmondta: ..."Mindent le kell egyszer√Ľs√≠teni amennyire csak lehet, de ann√°l nem jobban!"...
Ezért mindenképp jár a respekt!
meghajol meghajol meghajol
# | parlagfu parlagfu - 2010 12 22 ¦ 09:12:34
Nem lehet csod√°lkozni elsz√°llts√°gukon, mikor egy t√°rgyal√°son az alperes b√©erfika jogi k√©pvisel√Ķje kijelenti a r√≥mai egyezm√©nyre h√≠vatkoz√°s ut√°n: A nemzetk√∂zi egyezm√©nyek az √°llamra vonatkoznak nem a rend√Ķrs√©gre. Eszerin √°llamfeletti szervezet!
# | tillati tillati - 2010 12 22 ¦ 13:15:47
No Antib√°ty√°m... azt hittem elmarad a desszert a guly√°s ut√°n...Isten √Āldjon !WinkHell√≥
# | postaimre postaimre - 2010 12 22 ¦ 13:37:45
SZM ezt is ritk√°n olvasni t√Ķled, de sajnos T√≥ni minden egyes szava sz√≠n tiszta igazs√°g!
Kam√©leon, nem hiszem, hogy ennyivel meg√ļssza, aki nem √©rt a sz√≥b√≥l!
# | postaimre postaimre - 2010 12 22 ¦ 14:10:19
kam√©leon, ez√©rt √≠rtam a vaselinnel, vagy n√©lk√ľle c√≠m√Ľ √≠r√°som is. Erre pettingelhetnek, de most m√°r t√©nyleg sz√©t kell csapni k√∂zt√ľk, s lehet√Ķleg a f√Ķb√Ľn√∂z√Ķiket kell megt√©rdeltetni, s √ļgy, hogy ezt egym√°ssal tegy√©k meg!
# | einzwei einzwei - 2010 12 22 ¦ 15:29:17
Kameleon!
nagyon jó a videó,csak az almát is össze kell szedetni!
# | postaimre postaimre - 2010 12 22 ¦ 15:31:54
9323, kiolvastam a "kedvedért" Julius Andan: A világ a színfalak mögött
Zseni√°lis egy l√≥k√∂t√Ķ ez a fick√≥ √©s j√≥l kavarja a sarat. A l√©nyeg√©t m√°r megismert√ľk magunk is a dolognak, viszont a k√∂vetkeztet√©seivel, aj√°nl√°saival nagyon olyan ir√°nyt vett (meg k√∂zben a t√∂bb holo-utal√°s√°val √©s egy√©b √∂nleleplez√Ķ elsz√≥l√°s√°val), amely sz√°momra betette a kaput. Ezt megrendel√©sre √≠rta, ak√°rki is ez, m√©gpedig a gazd√°inak k√©r√©s√©re. ha m√°r az asszonyomnak is bekapcsolt a v√©sszir√©n√°ja olvas√°s k√∂zben, akkor ez eg√©szen bizonyos.
# | spartakusz spartakusz - 2010 12 22 ¦ 16:13:41
Sziasztok!

Kedves parlagf√Ľ vannak t√∂rv√©nyek - olvas csak - egy kis r√©szlet kiragadva:


3.3. Manipuláció
Gy√∂kerei nagyon m√©lyre ny√ļlnak, m√©g Machiavelli kor√°ba, aki m√°r val√≥s√°gos m√Ľv√©szeti √°gk√©nt √≠r¬≠ta le a manipul√°ci√≥ menet√©t. Ilyenkor a vezet√Ķk eszk√∂zk√©nt haszn√°lj√°k az √Ķket k√∂vet√Ķket, k√ľl√∂nb√∂z√Ķ technik√°kkal el√©rik azt, hogy az √°ltaluk vezetett szem√©lyek teljes f√ľgg√Ķs√©gbe ker√ľljenek t√Ķl√ľk (v√©lt vagy val√≥s f√ľgg√Ķs√©g is lehet). √ćgy biztos√≠tj√°k ar√°nytalan hatalmukat, melynek birtok√°ban b√°rmit tehet¬≠nek a csoporttal.

3.4. Hatalmi j√°tszm√°k a szervezetben
Ahogyan egy szakmai munkacsoportban vannak rejtett kommunik√°ci√≥s strukt√ļr√°k, ugyan√ļgy a szer¬≠vezeten bel√ľl a hatalmi viszonyok sem mindig egy√©rtelm√Ľek. A l√°that√≥ szab√°lyoz√°s mellett kialakul¬≠hatnak egy√©b hatalmi strukt√ļr√°k, illetve a szervezetben lehetnek √©s manipul√°lhatnak olyan egy√©nek, akik megpr√≥b√°lj√°k magukhoz ragadni a hatalmat. Ha a vezet√Ķ nem el√©g r√°termett, √©s nem veszi √©szre a kialakul√≥ j√°tszm√°kat, saj√°t poz√≠ci√≥j√°t sodorja vesz√©lybe. Esetleg teljesen kiszolg√°ltatott helyzetbe ker√ľl a h√°tt√©rben manipul√°l√≥val szemben (b√°bvezet√Ķ), vagy t√©nylegesen el is veszti poz√≠ci√≥j√°t (bukott vezet√Ķ). Az al√°bbiakban a manipul√°ci√≥ leggyakrabban tapasztalt fel√°ll√°sait soroljuk fel:
Ê „visszavonult bankigazgat√≥”: a vezet√Ķn√©l id√Ķsebb √©s √°ll√≠t√≥lag tapasztaltabb beosztottak j√°tsz¬≠sz√°k, akik soha nem akarnak poz√≠ci√≥ba ker√ľlni, de mindenben osztogatj√°k „j√≥ tan√°csaikat” a vezet√Ķnek. Id√Ķvel val√≥ban kialak√≠tj√°k a vezet√Ķben azt az √©rz√©st, hogy mindenben ki kell k√©r¬≠nie a tapasztaltabb, id√Ķsebb koll√©g√°k v√©lem√©ny√©t.
Ê „vil√°g esze”: sokban hasonl√≠t az el√Ķz√Ķh√∂z, de a beosztott nem a kor√°val manipul√°l, hanem v√©lt vagy val√≥s szakmai tud√°s√°val. N√©lk√ľl√∂zhetetlennek t√ľnteti fel mag√°t, lassan kivonja ma¬≠g√°t a vezet√©s al√≥l, s√Ķt √°t is veheti a t√©nyleges vezet√©st.
Ê „oltalomra v√°gy√≥ kisgyermek”: √°ltal√°ban a fiatalabb beosztottak tudj√°k remek√ľl j√°tszani. A ve¬≠zet√Ķb√Ķl b√∂lcs, v√©delmez√Ķ aty√°t vagy any√°t kre√°lnak, √©s r√°veszik, hogy mindenben p√°rtfogolja √Ķket, illetve a munk√°t v√©geztesse el m√°ssal vagy ak√°r mag√°t a vezet√Ķt dolgoztatj√°k maguk helyett. A p√°rtfogoltak helyzet√©ben er√Ķs√≠tik saj√°t hatalmukat a t√∂bbiek rov√°s√°ra, b√ľntetlen√ľl meg√ļssz√°k, ha hib√°znak, stb.
1.2. A Rend√Ķrs√©g feladatai
A Rend√Ķrs√©g feladatait legmagasabb szinten az Alkotm√°ny, r√©szletesen az Rtv., valamint a Hat√°r¬≠√Ķrs√©g integr√°ci√≥j√°t k√∂vet√Ķen kiadott korm√°nyrendelet √©s az ugyancsak meg√ļj√≠tott Szolg√°lati Szab√°lyzat tartalmazza. Az Rtv. m√≥dos√≠t√°s a jogbiztons√°g √©rdek√©ben lesz√Ľk√≠tette azt a rendelkez√©st, mely lehe¬≠t√Ķv√© tette, hogy a Rend√Ķrs√©g r√©sz√©re b√°rmely jogszab√°ly √©s az √°llami ir√°ny√≠t√°s egy√©b eszk√∂ze feladatot √°llap√≠tson meg. A j√∂v√Ķben a Rend√Ķrs√©g r√©sz√©re feladatot csak t√∂rv√©ny, korm√°nyrendelet, az Eur√≥pai Uni√≥ k√∂telez√Ķ jogi aktusa vagy nemzetk√∂zi szerz√Ķd√©s √°llap√≠that meg.""""


"""C√©l a k√∂zrend, a k√∂zbiztons√°g v√©delme √©rdek√©ben a hat√©konyabb fell√©p√©s, valamint az illeg√°lis migr√°ci√≥ schengeni norm√°knak megfelel√Ķ kezel√©se.
A 2007. √©vi Alkotm√°nym√≥dos√≠t√°st k√∂vet√Ķen a Rend√Ķrs√©g alapvet√Ķ feladata a k√∂zbiztons√°g, a k√∂zrend √©s az √°llamhat√°r rendj√©nek v√©delme, mely ut√≥bbi a Rend√Ķrs√©gr√Ķl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny szerint mag√°ban foglalja az √°llamhat√°r rendj√©nek fenntart√°s√°t, a hat√°rforgalom ellen√Ķrz√©s√©t √©s a k√ľls√Ķ hat√°rokon az √°llamhat√°r √Ķrz√©s√©t is.
A Rend√Ķrs√©g feladatait az Alkotm√°nyra alap√≠tva a Rend√Ķrs√©gr√Ķl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny r√©szletezi, egyben meghat√°rozza jog√°ll√°s√°t. A Rend√Ķrs√©g a jog√°llam alapvet√Ķ int√©zm√©nye, melyet deklar√°l az Alkotm√°ny azzal, hogy a Rend√Ķrs√©gr√Ķl sz√≥l√≥ t√∂rv√©ny elfogad√°s√°hoz a jelenl√©v√Ķ orsz√°ggy√Ľl√©si k√©pvisel√Ķk k√©thar¬≠mad√°nak szavazata sz√ľks√©ges. Ez a rendelkez√©s biztos√≠tja, hogy m√≥dos√≠t√°s√°ra kiz√°r√≥lag megfelel√Ķ po¬≠litikai konszenzussal ker√ľlhessen sor. A Rend√Ķrs√©g szervezet√©t, tev√©kenys√©g√©t √°tfog√≥an √©rint√Ķ t√∂r¬≠v√©nym√≥dos√≠t√°s az integr√°ci√≥t megel√Ķz√Ķen nem volt.
A Rend√Ķrs√©gr√Ķl sz√≥l√≥ 1994. √©vi XXXIV. t√∂rv√©ny (Rtv.) szerint a Rend√Ķrs√©g √°llami, fegyveres rendv√©delmi szerv, mely sokr√©t√Ľ feladatait (b√Ľnmegel√Ķz√©si, b√Ľn√ľld√∂z√©si, rend√©szeti √©s k√∂zigazgat√°si) az Rtv. √©s m√°s jogszab√°lyok alapj√°n l√°tja el.
Az Rtv-ben deklar√°lt √°llami jelz√Ķ azt fejezi ki, hogy a feladatok ell√°t√°sa az √°llam k√∂telezetts√©ge. A hat√°lyos jogszab√°lyok az egys√©ges √°llami Rend√Ķrs√©g koncepci√≥ra √©p√ľlnek.
Az integr√°ci√≥t k√∂vet√Ķen l√©trej√∂tt „√ļj” Rend√Ķrs√©g szervezeti strukt√ļr√°j√°nak √©s feladatrendszer√©nek f√Ķbb jellemz√Ķi a k√∂vetkez√Ķk:""""""""


szeretettel: spartakusz...

HozzŠszůlŠs kŁldťse

HozzŠszůlŠs kŁldťsťhez be kell jelentkezni.
GenerŠlŠsi idű: 1.76 mŠsodperc
101,882,343 egyedi lŠtogatů